Vaata, millised on 10 populaarseimat Prantsuse toitu Instagramis

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Lõppeva nädala neljapäeval, 19. märtsil tähistati ülemaailmselt Prantsuse gastronoomia päeva «Gôut de France/Good France», kus üle tuhande koka valmistas erinevates kohtades üle maailma just Prantsusmaale iseloomulikke roogasid.

Kuigi möödunud neljapäeval serveeriti maailma toidukohtades üle 1300 erineva selllise roa, otsustas Local vaadata, millised on kõige populaarsemad Prantsusmaalt pärinevad toidud kõige menukamas sotsiaalmeedia pildikanalis – Instagramis. Väljaanne hindas roogade populaarsust hashtag'ide arvu järgi. Kümne populaarsema roa järjestus kujunes järgnevalt.

10. koht – boeuf à la tartare (71 765 pilti)

Locali toimetajate jaoks oli selle toidu rohke piltide arv mõnevõrra üllatuslik, kuid nad leidsid põhjenduseks asjaolu, et tartari üks koostisosa on toores veiseliha, mis paneb ka inimesi sellest rohkelt pilte jagama.

9. koht – suflee (89 675 pilti)

Suflee nimi tuleneb prantsusekeelsest sõnast «souffler», mis tähendab õhku täis puhuma. Nii näeb ka see Prantsuse maius väga õhuline välja. Instagramis leiab väga loominguliselt valmistatud sufleesid.

8. koht – teod (114 811 pilti)

Tegemist on kahtlemata ülemaailselt tuntud Prantsuse delikatessiga, mille küpsetamiseks võetakse tegelikult teod karpide seest välja ja pannakse pärast valmimist serveerimiseks tagasi.

7. koht – ühepajaroog ehk ratatouille (130 638 pilti)

Kuigi Locali toimetajad arvasid, et kuulus Prantsuse ühepajaroog saab kõrgema koha, märkisid nad, et selle toidu prantsusekeelse nimetuse hääldamisega saab enamus välismaalasi üldjuhul hakkama. Roog pärineb Lõuna-Prantsusmaalt Nizzast.

6. koht – juust (146 486 pilti)

Ligi 150 000 inimest on jaganud Instagramis pilte, mis kannavad hashtag'i «fromage» (juust – pr k). Ühe konkreetse Prantsuse juustu – camembert’i – hashtag’i oli saanud 52 689 pilti.

5. koht – pardi- või hanemaksapasteet ehk foie gras (157 946 pilti)

Hoolimata viisist, kuidas tavaliselt seda toitu tehakse – mis on tekitanud muuhulgas ka palju poleemikat – leidsid pildid sellest Prantsusmaalt pärinevast roast ohtralt postitamist.

4. koht – pikk Prantsuse sai ehk baguette (261 380 pilti)

Ei ole midagi prantsusepärasemat, kui osta mõnest Pariisi pagaripoest just seda pikka saia ja püüda seda ka prantsuse keeles tellida, pärast minna seda Eiffeli torni juurde sööma ja lõpuks jäädvustada seda ka Instagramis. Vähemalt nii arvavad valdav osa turiste ja suur osa selle saia nimeliste hashtag’idega pilte olid tehtud just Eiffeli torni juures.

3. koht – fondüü (583 470 pilti)

Locali toimetajatele tundus, et kõige rohkem Instagrami pilte on kõige naljakamatest Prantsusmaalt pärinevatest toitudest – vähemalt sellega põhjendasid nad seda, kuidas fondüü kolmanda koha ja üle poole miljoni postituse sai.

2. koht – sarvesai ehk croissant (722 739 pilti)

Üks kuulsamaid Prantsusmaalt pärinevaid pagaritooteid on arvatavasti paljudes tekitanud soovi kõndida sisse mõnesse Prantsusmaa pagaripoodi ja öelda: «un croissant, s'il vous plait» (üks sarvesai, palun – pr k) ning pärast sooja saia süües mööda linnatänavaid edasi kõndida. Vähemalt Instagrami postituste järgi tundub, et seda on väga paljud Prantsusmaad külastanud teinud.

1. koht – õhukesed Prantsuse pannkoogid ehk krepid (1 426 465 pilti)

Ligi poolteist miljonit pilti ja peajagu olid teistest üle õhukesed Prantsuse pannkoogid, mida tuntakse ka lihtsalt kreppide nime all. See oli Locali toimetajate jaoks kõige suurem üllatus – sellele Prantsusmaalt pärinevale toidule nad kindlasti ei oleks esimest kohta ennustanud. Instagramist leiab tohutult palju pilte väga isuäratavatest Prantsuse pannkookidest, mistõttu ei tasu kindlasti neid kindlasti tühja kõhuga vaatama hakata.

Kuigi ühe väidetavalt Prantsusmaalt pärineva maiuse hashtag’i kandis üle 2,3 miljoni pildi, otsustasid Locali toimetajad selle arvestusest välja jätta. Tegemist oli makroonidega, kuid kuna ei piltide ülespanijad ega ka Locali toimetajad ei suutnud otsustada, kas tegemist on Prantsuse või Itaalia maiusega, jäi see arvestusest välja.

Lisaks vaatasid Locali toimetajad ka seda, kui palju pilte leidus Instagramis friikartulitest, kuna toidu inglisekeeles nimetuses on ka sõna «prantsuse» sees (French fries – ing k). Nendest leiab Instagramis kuskil 516 000 pilti.

Vaata valikut Locali poolt toitude illustreerimiseks välja valitud Instagrami piltidest siin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles