Ametiühing kritiseerib Stockmanni plaani Hulludel Päevadel vabatahtlikke kasutada

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stockmanni Hullude Päevade abilised Eestis saavad oma töö eest siiski palka.
Stockmanni Hullude Päevade abilised Eestis saavad oma töö eest siiski palka. Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

Soome teenindustöötajate ametiühing on asunud teravalt kritiseerima Tamperes asuva Stockmanni kaubamaja plaani kasutada alanud nädala Hullude Päevade ostukampaania läbiviimiseks vabatahtlikku tööjõudu.

Stockmanni Tampere kaubamaja kavatseb ettevõtte regulaarse allahindlusnädala puhul võtta appi kohalike spordiorganisatsioonide vabatahtlikud, vahendab Yle Uutiset. Soomes algab ostukampaania 25. märtsist.

Soome teenindustöötajate ametiühingu piirkondliku juhi Niina Koivuniemi sõnul rikub ettevõte vabatahtlike kasutamisega seadust. «See on viimane piisk karikas – tegemist on moraalse kuriteoga töötajate vastu,» märkis Koivuniemi ühingu poolt välja saadetud pressiteates.

Tema sõnul rikub Stockmann vabatahtlike kasutamisega seadust kahel viisil. «Stockmann palkab alati osakoormusega hooajalisi töötajaid, selle asemel, et anda täiendavaid töötunde juba palgal olevatele töötajatele,» sõnas ta.

«Lisaks on Stockmann uute töötajate palkamisel lasknud lahti vanu töötajaid ning nüüd tahab ettevõte kasumit teenida vabatahtlike töötajate arvelt – see on täiesti arusaamatu,» nentis Koivuniemi. Küll aga ei saa ametiühing võtta ametlikke samme ette enne, kui Stockmanni töötajad ise ei ole selles osas kaebust esitanud.

Stockmanni kaubamaja kinnitusel kasutatakse vabatahtlikke ainult teatud ülesannete juures – näiteks kaubakastide lahtipakkimisel, kuid kindlasti mitte klienditeeninduses. Stockmann Grupi kommunikatsioonijuhi Nora Malini sõnul ei tee spordiorganisatsioonide vabatahtlikud seda tööd täiesti tasuta – nende vaev siiski hüvitatakse.

Koivuniemi aga selle vastusega rahule ei jää. «Kõik töö, mis ühes kaubamajas tehakse, aitab müügile kaasa,» sõnas teenindustöötajate piirkondliku ametiühingu juht. Tema sõnul on asjaolu, et Stockmann on mitmeid aastaid sellisel kujul vabatahtlikke kasutanud, täielikult taunitav.

Stockmann Grupile on viimased paar aastat rohkelt majanduslikke väljakutseid toonud, mistõttu on selle aja jooksul ka kahel korral peetud töötajatega kollektiivseid palgaläbirääkimisi. Muuhulgas plaanib kaubamaja sulgeda lähiaastatel neli kahjumit tootvat poodi nii Venemaal kui Soomes.

Soome teenindustöötajate ametiühing esindab 230 000 inimest, kes töötavad jaemüügikettides ning kinnisvara-, turva-, turismi-, restorani- ja puhketeenuseid pakkuvates ettevõtetes.

Eestis leiab Stockmanni kaubamaja tavapärane ostukampaania aset aprilli alguses, kuid selleks ajaks palgatavatele abilistele pakub ettevõte siiski tasustatavat tööd.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles