Kemikaalide kasutamine rikub töötaja tervist salamisi

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustreeriv pilt.
Illustreeriv pilt. Foto: SCANPIX

Kokkupuude erinevate kemikaalidega on enamikes elu- ja majandusvaldkondades paratamatu, kuid paljude tegevuste juures inimesed ei oska mõeldagi kasutatavale ainele kui kemikaalile, mis võib nende tervist ohustada, rääkis tööinspektsiooni töötervishoiu peaspetsialist Silja Soon.

Soone sõnul võib selline hoolimatus väga kurjasti kätte maksta - mõnikord ilmneb mõju kohe, teinekord alles aastate pärast. Kemikaalide tekitatud tervisehäired võivad olla kergemat laadi, näiteks silma- või nahaärritused, kuid esineb ka tõsisemaid probleeme, mille tagajärjeks on astma, viljakusprobleemid ja sünnidefekt või isegi vähktõbi.

«Alati ei ole oluline, kas kokkupuude mürgiga on olnud lühiajaline või on see kestnud aastaid. Tekkinud tervisehäire läbi kannatab töötaja elukvaliteet, tööandja rahakott, ning see on koormiseks kogu ühiskonnale,» märkis Soon.  

Et nendele probleemidele rohkem tähelepanu tõmmata alustab tööinspektsioon  täna kampaaniaga «Riskianalüüs ohtlike ainete kasutamisel», mis on suunatud eelkõige pagari- ja puidutööstustele, autoremonditöökodadele ning keemilistele puhastustele.

Kampaania täpsemateks eesmärkideks on õpetada rakendama tööohutuse ja töötervishoiu parimaid praktikaid, tõsta teadlikkust riskihindamise vajalikkusest tööandjate hulgas ja töötajate teadlikkust parimate ohutute töövõtete kasutuselevõtmisest, parandada teadmisi riskihindamisest ohtlike kemikaalide osas väikeettevõtetes, suurendada Euroopa tööohutuse ja töötervishoiu seaduste efektiivsust ja selgitada tööandjatele kemikaali ohutuskaartide vajalikkust.

Lisaks kontrollitakse kampaania raames 150 ettevõtet ja korraldatakse kemikaalide ohutust käsitlevaid teabepäevi. Täpsemat infot saab tööinspektsiooni koduleheküljelt www.ti.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles