Odavad California veinid võivad sisaldada mürgist ainet

Hanneli Rudi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veinitootjate väitel on tegu alusetu süüdistusega.
Veinitootjate väitel on tegu alusetu süüdistusega. Foto: AP/Scanpix

Paljud California populaarsed veinid sisaldavad ohtlikus koguses arseeni, väidetakse USAs esitatud hagis.

California enim müüdud veinide (sh Beringer ja Sutter Home) laboris uurides selgus, et paljud neist sisaldavad  arseeni, mõni isegi 500 korda rohkem kui peetakse tervisele ohutuks koguseks, kirjutab Telegraph.

Eelmisel neljapäeval esitatud hagis väidetakse, et 28 veinitootjat rikuvad teadlikult California seadusi, müües arseeniga saastunud veine tarbijaid sellest hoiatamata. Hagis väidetakse, et juues sellist veini kasvõi klaasi või paar mõned korrad nädalas, on juba oht saada mürgitus. Hagi väitel on lubatust rohkem arseeni odavates valgetes või roosades veinides nagu White Zinfandel, Moscato, Pinot Grigio ja Sauvignon Blanc. Denveris asuv sõltumatu labor kontrollis 1300 marki veine ja leiti, et neist 83 sisaldasid ohtlikus koguses arseeni. Arseeni leiti veindest, mille hind jäi viie ja kümne dollari vahele. Labori väitel kinnitavad nende tulemusi kaks teist sõltumatut laborit. Väidetavalt pole veinidest leitud arseen looduslik, vaid on sinna sattunud tootmisprotsessi ajal.

Arseeni esineb looduslikult õhus, pinnases ja vees, aga ka veinis ja teistes jookides. Suures koguses võib see olla surmav. Tegu on keemilise elemendiga, mis pidevalt tarbides võib põhjustada vähki, südamehaigusi, hingamisteede haigusi.

California veinitootjate ühendava veini instituudi kinnitusel on tegu eksitava hagiga.

Veini instituuti esindav California veinitootjate esindaja arvab, et kohtuhagi on eksitav ja väär ning see jätab avalikkusele mulje, nagu poleks veini tarbimine ohutu. Veinitootjaid esindav pressiesindaja Gladys Horiuchi sõnul pole USAs reguleeritud arseeni taset, kuigi paljudes teistes riikides on seda tehtud. Ta lisas, et California veinide arseenitase pole kunagi nende tasemeteni küündinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles