Netipoest tellitud iPhone või GPS ei pruugi vastata nõuetele

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
iPhone.
iPhone. Foto: SCANPIX

Selle aasta esimeses pooles kontrollis Tehnilise Järelevalve Amet pea 600 internetipoodidest ja foorumitest tellitud raadioseadet, neist suurem enamik tunnistati nõuetele mittevastavaks. Samuti läbis kontrolli 275 elektri- ja elektroonikaseadet ning neist osutus nõuetele mittevastavaks 250.

Kõige enam mittevastavusi ilmnes Apple iPhone`i laadsete mobiiltelefonide, GPS navigaatorite, autos kasutatavate FM saatjaga MP3 mängijate ning erinevate mäluseadmete puhul. Peamiseks rikkumiseks oli  Euroopa nõuetele vastava CE- märgistuse, vastavusdeklaratsiooni ning tootja identifitseerimist võimaldavate andmete puudumine, mis viitas enamus juhtudel sellele, et seadme tehnilised nõuded olid täitmata. 

Nõuetele mittevastavaks tunnistatud seadmeid Eestisse tuua ei lubata ja need lähevad hävitamisele või saadetakse tagasi.

Ameti hinnangul on hoolimata nende kontrolli tulemustest inimeste teadlikkus internetikaubanduse võimalikest ohtudest tõusnud. Näiteks on ametist varasemast märgatavalt rohkem hakatud küsima raadio-, side- ja elektroonikaseadmetele kehtivate tehniliste ning kohustusliku märgistusega seotud nõuete kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles