Postimehe retsepte seente hoidistamiseks

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marineeritud männiriisikad.
Marineeritud männiriisikad. Foto: Eger Ninn

Tarbija24 pani kokku Postimehe toimetuse inimestelt saadud hääd seente sissetegemise viisid, mis võiksid praegu seenesõpradele hoidistamisel igati abiks olla.


MARINEERITUD SEENED:

1) Seened kupatada ja keeta. Kui on vaja kupatada riisikaid, siis neid vähemalt pool tundi. Üldiselt on seened mürkidest vabad siis, kui nad poti põhja vajuvad.
Peale keetmist panna seened steriliseeritud purki. Lisaks panna purgi põhja mustsõstralehti ja tillivarsi.

Marinaad:
1 liiter vett
1 spl soola
2 spl suhkrut
1 spl 30% äädikat
10-15 tera musta pipart
loorberilehti

Lase vesi keema ning siis lisa sool, suhkur ja äädikas. Äädikaga tuleks olla ettevaatlik ja pott kohe tulelt ära tõsta, sest see hakkab vahutama. Seejärel lisa terapipar ning loorberilehed. Lase marinaadil tõmmata viis kuni kümme minutit ning vala siis seentele peale. Purgid tõsta suurde potti ja seenepurgid vee sees läbi kuumutada. Seenepurkidele võib kaaned alla panna, et klaaspurgid päris vastu põhja ei oleks. Pooleliitriseid purke tuleks kuumutada 10-15 minutit, liitriseid purke 20 minutit. Siis kaanetada.

2) Marineeritud männiriisikad:
Leota riisikaid ööpäev läbi vees ning seejärel kupata ohtra veega. Peale kupatamist loputa külma veega.

Marinaad:
liiter vett
3 supilusikat soola
5 supilusikat suhkrut
paar loorberilehte
4 tera vürtsi
4 tera nelki
7 tera musta pipart
tükike kaneelikoort
sibulat
porgandit
2-3 spl 30 % söögiäädikat

Lase vesi keema, lisa sool, suhkur ja vürtsid ning porgandiseibid. Keeda kuni porgandid on poolpehmed, siis lisa ratasteks lõigatud sibulad ning äädikas ja keeda veel mõni minut. Seejärel lisa marinaadi ka riisikad ja keeda veel veidi. Kõige lõpuks tõsta seened ja köögiviljad koos marinaadiga steriliseeritud purki.

SOOLASEENED:

1) Kupatatud seened panna 15 minutiks keema soolvette – 1 liitri vee kohta 2 spl soola – ja siis terved seened koos soolveega purki. Soolatud seentest saab teha näiteks salateid.

Soolaseene salat õliga:
Salatisse lähevad tükeldatud tomat, seened, sibul, küüslauk ja õli.

Soolaseene salat koore-majoneesiga:
Sellesse lähevad seened, sibul, küüslauk, soovikorral ka keedukartul ning majonees ja hapukoor.

2) Keeda kange soola lahus – niisugune, et suhu hästi võtta ei saa. Siis lisa kupatatud seened, keeda veel viis minutit ja pane otse steriliseeritud purki. Nii ei lähe midagi halvaks ega seentest kaduma.
Nendest seentest saab pärast purgi lahti võtmist ja üle kupatamist teha seenekastet ja salateid. Neid on hea panna ka ühepajatoidu ja kartulipudru sisse.

PRAETUD SEENED:

Pärast kupatamist peenesta seened (näiteks võib need läbi lasta hakklihamasina kõige suuremast august), siis prae pannil omas mahlas ning seejärel pane seened steriliseeritud purki. Purgist võttes saab kasutada näiteks kastmete valmistamisel, aga ka kõikides muudes söökides.

TOMATINE SEENEMÖKS:

Peenesta kupatatud seened. Seejärel keeda koos tomatitega (või kui tomateid pole siis valmis tomatipastaga), tükeldatud sibula ja soovi korral ka paprikaga läbi. Lõpuks lisa veel sorts äädikat ja siis purki.
Sellest saab mõnus tomatine seenemögin, mida on hea süüa kasvõi külmalt salatiks. Möksist saab keeta ka seljankat ning teha teisi rooge, näiteks koos hakklihatoitudega.

SÜGAVKÜLMUTATUD SEENED:

1) Mahedamaitselised seened (näiteks kukeseened või puravikud) ära tükeldada, seejärel võiga läbi praadida ning siis sügavkülma. Võiga praetud seeni ei tasu sügavkülmas hoida üle poole aasta, sest siis või läheb halvaks, muutub kibedaks.

2) Seened ära tükeldada ja seejärel omas mahlas väikese soolaga ära praadida ning siis sügavkülma. Niimoodi on praetud seeni võimalik sügavkülmas hoida kauem kui näiteks võis praetud variante.

3) Üks viis on tükeldatud seened panna sügavkülma toorelt. Ka sellisel juhul ei ole soovitav neid seal üle poole aasta hoida, kuna liiga kauaks sügavkülma jäänult võivad seened kibedaks minna.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles