Vaata, kas vastad terroristi tundemärkidele

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA transpordijulgeoleku amet ei taha häirida tavareisijaid, keda võib mõni üksikisik segada.
USA transpordijulgeoleku amet ei taha häirida tavareisijaid, keda võib mõni üksikisik segada. Foto: Panther Media/Scanpix

Nihelemine, vilistamine, ülbus, läbitungiv pilk ja higistavad peopesad – need on vaid mõned tunnused, mille järgi USA transpordijulgeoleku amet kahtlasena tunduvaid inimesi tähele paneb.

Need tundemärgid aitavad USA transpordijulgeoleku ameti (Transportation Security Administrationi ehk TSA) ametnikel leida lennureisijate seast võimalikke terroriste, kirjutab väljaanne Intercept.

Kontrolltunnuste nimekiri on osa TSA vastuolulisest programmist, mis aitab tuvastada potentsiaalseid terroriste, jälgides nende käitumist stressirohketes olukordades. Üks sellistest olukordadest võib olla ka lennujaama turvakontrollis tehtav läbivalgustamine.

Selle programmi töötajad on spetsiaalselt välja koolitatud ametnikud. Nad jälgivad reisijaid ning suhtlevad läbivalgustamisse minevate inimestega.

Tundemärke sisaldavat dokumenti on TSA aga seni valvsalt endale hoidnud. Dokumendist tehtud koopia tõi Interceptile allikas, kes muretses programmi kvaliteedi pärast.  

Dokumendis kirjas olnud tundemärgid varieeruvad ilmselgetest kahtlasemate käitumise variantideni. Väga kahtlaseks peetakse maskeerumist, aga kahtlasele käitumisele viitab ka kõrisõlme näppimine.

Lisaks on nii mõnigi terroristi käitumisele viitav tunnus levinud paljudel reisijatel. Mõne inimese paneb mõte reisist rõõmust või hirmust värisema ning ka lennukile hilinemist ei saa alati seostada potentsiaalse terroristi käitumisega.

TSA pressiesindaja keeldus dokumendis välja toodud kriteeriume kommenteerimast. Ta ütles vaid, et TSA teeb jõupingutusi, et leevendad lendamisega seotud ohte ning amet ei soovi häirida tavareisijaid, keda võib mõni üksikisik segada.

Programmiga alustas TSA 2007. aastal ning sellest ajast saati on programmi saatnud jutud, et sel pole piisavat teaduslikku alust.  

Vaatamata kahtlustele on TSA koolitanud selle programmi jaoks tuhandeid ametid, investeerides sellesse 2007. aastast üle 900 miljoni dollari.

Vaata siit ka teisi käitumisjooni, mis viitavad TSA hinnangul potentsiaalsele terroristile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles