Uuring: Saaremaa muld sobib üllatavalt hästi õunakasvatuseks

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandimaa õunad
Viljandimaa õunad Foto: Elmo Riig / Sakala

Mullused võrdlusandmed näitavad, et Saaremaa mulla keemiline koostis sobib õunakasvatuseks paremini kui tuntud Polli aiandusuuringute keskuse muld Mulgimaal.

«Saaremaa õunad säilivad paremini ja neile õuntele ei tule säilitamise ajal viljalihasse tumedaid korgistunud täpikesi,» rääkis uuringut juhtinud Polli aiandusuuringute keskuse teadur Toivo Univer, võrreldes Saaremaa aedade toodangu säilimisomadusi Eesti sisemaa õunaaedade omaga, vahendab Saarte Hääl.

Univer ütles, et Saaremaa ja Polli mulla orgaanilise aine, lämmastiku-, kaltsiumi- ja magneesiumisisalduse suur erinevus võib osutuda oluliseks teguriks viljade säilivuse mõjutajana.

Teadlase sõnul on Mulgimaa muld palju happelisem kui Saaremaa oma, mis enamasti on kas neutraalne või leeliseline. Kõige suurem vahe on kahe piirkonna mulla orgaanilise aine sisalduses.

Loe refereeritud artiklit täismahus Saarte Häälest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles