Kolm üllatavat põhjust, miks sööd liiga palju

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ei tasu süüa vaid selleks, et teiste heakskiitu pälvida. Foto on illustratiivne.
Ei tasu süüa vaid selleks, et teiste heakskiitu pälvida. Foto on illustratiivne. Foto: Panther Media/Scanpix

Kuigi toit on organismi jaoks kütus, söövad mõned inimesed ka siis, kui kõht ei olegi tühi või on juba täis saanud. 

Teadlased on teinud kindlaks psühholoogilised mõjutajad, mille tõttu inimene kipub enda teadmata sööma rohkem kui kehal tarvis oleks, kirjutab väljaanne Business Insider.

Isikuomadused loevad

Ajakirjas New York Magazine avaldatud värskest Šveitsi uuringust selgus, et isikuomadused mõjutavad inimese toitumisharjumusi ning inimesel endal pole sellest üldjuhul aimugi.

Näiteks oli väiksem tõenäosus, et kohusetundlik inimene sööks magusaid toite. Tundlikud inimesed kippusid aga sööma lähtuvalt oma emotsioonidest. Ekstravertsemad inimesed einestasid sagedamini kodust väljaspool kui introvertsed inimesed.

Inimesed, kes tahavad kõigile meeldida, söövad pidudel palju

Selliseid inimesed üritavad muuta teiste elu võimalikult mugavaks. Psühholoogide hinnangul otsitakse nii teiste heakskiitu. Ingliskeelses kirjanduses öeldakse sellise inimese kohta people pleaser. Psühholoogide erialakeeles kasutatakse ka mõistet sociotropy.

Case Western Reserve University teadlased leidsid, et heakskiitu otsivatel inimestel on kalduvus süüa liiga palju erinevates sotsiaalsetes situatsioonides, sest nii on teistel inimestel mugavam nende seltskonnas olla.

«Nad ei taha tekitada inimestes toidust keeldumisega pahameelt,» selgitas uuringut juhtinud teadlane Julie Exline.

Inimesed kopeerivad üksteise käitumist

Kui inimesed saavad üksteisega hästi läbi, kipuvad nad ka oma käitumist teise käitumise järgi sättima. Teadlased on märganud seda nii kehakeele kui ka hääletooni puhul. 2012. aastal avaldatud uuringust selgus, et noored Briti naised jälgisid söömise ajal hoolega, millal teine inimene toidust ampsu võttis. Veelgi varasemast uuringust selgus, et 153 toitumispäevikut pidanud täiskasvanut sõi sõpradega väljas olles 75 protsenti rohkem kui üksinda kodus. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles