Uurijad: populaarne umbrohutõrjevahend põhjustab tõenäoliselt vähki

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Umbrohutõrjevahendite keelustamise poolt protesteerivad aktivistid Euroopa Komisjoni hoone ees Brüsselis demonstreerimas.
Umbrohutõrjevahendite keelustamise poolt protesteerivad aktivistid Euroopa Komisjoni hoone ees Brüsselis demonstreerimas. Foto: GEORGES GOBET / AFP

Maailmas ja ka Eestis üks enimkasutatavaid umbrohutõrjevahendeid glüfosaat põhjustab tõenäoliselt vähki, leiavad teadlased hinnatud meditsiiniajakirjas The Lancet avaldatud uurimuses.

Glüfosaat on muu hulgas populaarse herbitsiidi Roundup peamine komponent. Glüfosaat toimib nii, et aine molekulid tungivad taimerakkudesse ja blokeerivad sünteesi, nii et taimed n-ö nälgivad surnuks. Et glüfosaadi blokeeritavaid aminohappeid selgroogsed ei sünteesi, peeti ainet algselt inimestele ja loomadele ohutuks.

Varemgi on avaldatud uuringuid, mis seostavad glüfosaati vähi tekkega. Päris sajaprotsendiliselt aga seos glüfosaadi ja vähi vahel siiani tõestatud pole, ka The Lancetis avaldatud uurimuse autorid kasutavad ikkagi väljendit «tekitab tõenäoliselt inimestes vähki».

The Lanceti artikli autorite teatel viitavad nii katsed loomadega kui ka inimuuringud sellele, et glüfosaat põhjustab imetajatel DNA ja kromosoomihäireid, mis viivad kasvajate tekkeni. Uurijad viitavad ka varasematele uurimustele, mille kohaselt viib pidev glüfosaadi mõju inimesele, nagu näiteks põllumajanduses töötajate puhul, suurendatud mitte-Hodgkinsi lümfoomi (lümfisõlmede kasvaja) riskini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles