Müüt või mitte: kas taimi tasub kasta gaseeritud veega?

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lilli ei ole mõtet kasta gaseeritud veega.
Lilli ei ole mõtet kasta gaseeritud veega. Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Telesaade «Osoon» uuris botaanik Tõnu Ploompuult, kas gaseeritud veega taimede kastmine kiirendab tõesti nende kasvu ning sai vastuseks, et sel pole taimele mingisugust positiivset mõju.

Küsimuse ajendiks on arvamus nagu taimed omastaksid gaseeritud veest paremini eluks ja fotosünteesiks tarvilikku süsihappegaasi, kirjutab ERRi teadusportaal Novaator.

«Juurte kaudu taimed ei fotosünteesi – see toimub lehtede peal,» rääkis Ploompuu ja lisas, et taim omastab süsihappegaasi lehtede pinnal asuvate mikroskoopiliste õhulõhede kaudu.

Tema sõnul võib taim teoreetiliselt juurte kaudu süsihappegaasi küll omastada, aga taimes liikumise käigus aurab süsihappegaas samamoodi ära nagu klaasist gaseeritud veest.

«Küll aga võivad taimed kasvada umbse õhuga toas, kus viibib palju inimesi ja kus on piisavalt palju valgust,» ütles Ploompuu ning lisas, et taimede kastmiseks ei sobi ka mineraalvesi, sest taim on mineraalide suhtes väga valiv.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles