Maarahvapoest leiab nööpnõelast allveelaevani

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Suurte ostukeskuste osturallide, hullude päevade ning moepäevade varjus avas täna Tallinna linna äärel oma kaheksanda poe 20 aastat tagasi Lõuna-Eestis tegutsema asunud Magaziini poekett, mis on tuntud just nõukogude ajast tuttavaks saanud kauba müüjana.

«Meil on lapselapsel sünnipäev – mõtlesime, et saame talle siit midagi osta,» sõnas koos abikaasa Peetriga vastavatud kauplust uudistama tulnud Olga. «Nüüd aga tuleb välja, et tuleb omale osta – tühja käega ära ei lähe,» ütles mees ja viipas ostukorvist vastuvaatavate kärbsepiitsade ning uksemati suunas.

«Nüüd lähme vaatame veel postkasti omale,» lisas ta. Paar olla Magaziini kaupluste sage külastaja. Peaasjalikult käivad nad Raplas asuvas poes, kust on varem soetatud autole koormakatteid, kiilukirves ja pesu. «Kaup on odav ja valik on ka suur – kui konkreetselt millegi järele minna, siis ikka leiab,» põhjendas mees.

Esimesed uudistajad olid kaupluse ukse taga aga juba 10–15 minutit enne avamist. «Meie töötame siin naaberpoes ja tulime vaatama uut poodi sellepärast, et täna on vaba päev,» rääkis Ülle, kellel oli ka konkreetne ostusoov. Nimelt teadis ta, et kauplusest peaks saama just endale sobiva suurusega pükse, millega reisile minna.

«Jõuludeks sai toodud uus vakstu, dušikardin, ühe valge pluusi tõin endale sealt – kõik sellised asjad, mis kodus vaja on,» kirjeldas naine, mis ta seni Magaziini Rapla poest koju on toonud.

Tartusse laienemine andis hoogu Tallinnasse tulla

Kaupluse omanikud Ursel Kaarna ja Arvi Prants on oma poe üle uhked, kuna on 20 aastaga suutnud üle Eesti püsti panna kaheksa poodi ja jääda Eesti turule kindlalt püsima. Esimene pood avati Võrus, hiljem lisandusid kauplused Valgas, Pärnus, Raplas, Rakveres, Viljandis, Tartus ja nüüdsest ka Tallinnas.

«Meie ettevõte on 20 aastat vana – oleme hulgiga kaubelnud ja nii edasi –, ja eelmisel aastal läksime Tartusse,» rääkis Ursel Kaarna. Kuna Tartu pood läks hästi käima ning kaupluses müüdavate kaupade vastu tunti suurt huvi, siis see andiski tõuke ka Tallinnasse tulekuks.

«Selge on see, et enamik Eesti rahvast on Tallinnas ja eks me nüüd proovime sellega, mis saab edasi – kui läheb normaalselt, siis teeme Tallinnasse veel poode juurde,» sõnas Kaarna. Lisaks Tallinnale plaanitakse laieneda veel ka Ida-Virumaale, on mõeldud Jõhvi peale näiteks.

Kuskil 10 protsenti kaupluses müüdavast kaubast tuleb Venemaalt, sealhulgas näiteks üks Eesti suurimaid kummikuvalikuid. Rahvakeeli maarahvapoeks kutsutavast kauplusest leiab väga laia valiku kodu- ja aiatarbeid, riideid, säilitamisnõusid, tööriistu.

Oma kaupluste asukohavalikul järgivad Magaziini omanikud kindlat põhimõtet, et ühtegi suurde kaubanduskeskusse nad ei lähe, mistõttu on ka Tallinnas asutatud pood linna piiril – Viljandi maanteel asuva Raudalu Konsumi kõrval.

«Me tahame olla natuke teistest eraldi – tahame olla sellised, kelle juurde tullakse,» selgitas Kaarna, kelle sõnul võib nende poe omapära kaubanduskeskustes kaduma minna.

Kaupluses müüdav kaup tuleb kuni 95 protsendi ulatuses Euroopa riikidest ja selle lähinaabritelt. Kuskil viis protsenti kaupadest on ehk ka Hiina päritolu. Poes pakutakse kokku kuskil 10 000 toodet. Arvi Prantsi sõnul oli üks võrokene kunagi kommenteerinud, et nende poest leiab kaupu praktiliselt nööpnõelast allveelaevani.

Kauplus juhataja nägu

Magaziini kaupluste omanikud on seda meelt, et iga kauplus on oma juhataja nägu, mistõttu jätavad nad neile ka vabad käed kaupluse töö korraldamisel ja kaupade väljapaneku üle otsustamisel. «Me oleme alati esimesel töövestlusel öelnud, et me otsime inimest, kes ütleks, et see on minu pood,» sõnas Prants.

Vastavatud Tallinna kaupluse juhataja on Külli Peterkop, kes kolm aastat tagasi aitas tööle panna ka kõrvalasuva Raudalu Konsumi ning on ka enne seda mitmeid poode avanud. «Ma alguses arvasin, et ma ei ole selle kauba klient, aga mida rohkem me neid kaupu lahti tegime, seda enam see hakkas mulle meeldima,» rääkis poe juhataja.

Kõige rohkem panustas Peterkop ise aiaosakonna ja kassade juures asuvate nõude väljapanekusse. «Sa pead panema asjad välja nii, et ostjal meeldiks ka neid vaadata,» sõnas kaupluse juhataja, viidates käega aiaosakonna poole.

Kuna avamisele eelnenud kaks nädalat olid väga töised, on Peterkopil hea meel, et kauplus lõpuks avatud on. «Loodan, et täna saan normaalsel ajal magama, sest ma tunnen, et need kaks nädalat oleme küll ainult poes elanud,» märkis ta.

Ka esmakordseid uudistajaid

Kaupluse avamisele oli tulnud ka inimesi, kes varem üheski teises üle Eesti asuvas Magaziini kaupluses käinud ei olnud. «Tahtsin lihtsalt vaadata, mis siin olemas on,» ütles Svetlana, kes teadis seda, et tegemist on esimese Magaziini poega Tallinnas.

«Lihtsalt sõitsime mööda – tulime tütrele külla –, ja vaatasime, et avamine on,» ütles koos lapselapsega mänguasjade nurgas uudistav Rita. «Tahtsime ehituspoodi minna, aga mõtlesime, et äkki saame siit seda linti, millega kaevukohta ümber piirata,» selgitas naine, kes otsitavat asja veel ei olnud leidnud.

«Ma elan siin kõrval ja mõtlesin, et tulen huvi pärast vaatama, mis siin siis on – paistab, et kodutarbed,» rääkis kummikute riiuleid hindav Aavo, kes ei olnud midagi konkreetset leidnud. «Paistab, et ei pea kaugele minema, kui midagi tahad,» lisas ta samas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles