Pood keeldus defektiga diivanit tagasi võtmast

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kanapee.
Kanapee. Foto: Peeter Langovits

Tarbijakaitseameti tarbijakaebuste komisjonile esitas kaebuse klient, kes avastas mööblipoest tellitud diivanil olulise defekti. Katkise kaubaga tagasi müüja poole pöördudes sai klient vastuseks, et kauba defekti pidanuks tuvastama kaupluses kohapeal.

Kaebuse esitaja ostis  aasta algul kanapee hinnaga 199 eurot ning tasus kauba eest kohapeal. Kaks päeva hiljem läks klient kaubale järgi Keila kauplusesse. Selle laost anti üle pakendis kaup, pakendi üks ots avatud. Pakendit laos ega lao ees õues ei avatud.

Diivanit kodus kokku monteerides avastas kaebuse esitaja, et selle kattematerjalis on mõne sentimeetri pikkune vigastus. Kaebuse esitaja teatas kauplejale probleemist järgmisel päeval, kuid mööblipood teatas, et kuna kaupa kaupluses ei avatud, siis ei saa defekti lugeda valmistusveaks ja kaupleja ei ole nõus kaupa asendama.

Tarbijakaebuste komisjoni istungil selgitas kaebuse esitaja, et vigastus on jälg terava asja survest diivanile ning avastas vea kohe, kui asus diivanit kokku monteerima.

Võlaõigusseaduse järgi vastutab müüja asja lepingutingimustele mittevastavuse ees, mis ilmneb kahe aasta jooksul toote üleandmisest ostjale.

Kaebuse esitajal ei ole kohustust toimetada diivanit tagasi kaupleja asukohta, kaupleja peab ise korraldama selle transpordi kaebuse esitaja elukohast kaupleja valdusse. Kauba tagastamisel on üleandmine soovitatav vormistada poolte allkirjastatud aktiga.

Kui kaupleja ei täida käesolevat otsust võib kaebuse esitaja kaupleja vastu esitada nõude maksekäsu kiirmenetluses veebi vahendusel või esitada hagi kohtusse. Lisaks lepingust taganemisega seotud kahju hüvitamise nõudele mööbli hinna väärtuses võib kaebuse esitaja esitada ka nõude diivani transpordiks tehtud kulude hüvitamiseks.

Komisjon otsustas rahuldada kliendi kaebuse ning mõista tarbija kasuks välja 199 eurot.

Tarbijakaebuste komisjon tegi otsuse eriarvamusteta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles