Millised on kõige maitsvamad õunad?

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sügisdessert valiti maitsvaima õuna konkursil kolmandaks.
Sügisdessert valiti maitsvaima õuna konkursil kolmandaks. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Aianduskeskuse Hansaplant korraldatud õunakonkursil «Maitsvaim õun 2010» valiti parima maitsega õunaks «Liivi kuldrenett».


Viiendat korda toimunud õunasortide degusteerimisel ja konkursil võistles vanade ja tuntud sortidega ka 13 uudissorti. Neljandat korda võitis degusteerimise ülekaalukalt «Liivi kuldrenett». Teiseks tuli «Melba» ning kolmanda koha sai «Sügisdessert». Enamik uudissorte pidi tunnistama vanade õunasortide paremust.

Uutest sortidest hindasid degusteerijad kõige kõrgemalt eelkõige elulõnga aretajana tuntud Uno Kivistiku sorti «Eerika». «Eerika» on küll aretatud mitukümmend aastat tagasi, ent sort on aedades veel vähelevinud.

Väga kõrgelt hinnati ka uut hea vürtsika maitsega Rootsi sorti «Amarosat» ja Kasahhis «Liivi kuldrenetist» edasi aretatud ahvatleva välimusega uudissorti «Saltanat». Üllatuslikult jäid degusteerimisel tabeli keskmike hulka ilusa väljanägemisega uued ja spetsialistide poolt kõrgelt hinnatud Eesti sordid «Madli», «Kaja», «Karamba» ja «Koonik».
 

«Maitsvaim õun 2010» edetabel:

1. «Liivi kuldrenett»
2. «Melba»
3. «Sügisdessert»
4. «Eerika» (uus)
5. «Saltanat» (uus)
6. «Amarosa» (uus)
7. «Sügisjoonik»
8. «Vahur»
9. «Orlovski polosatoje» (uus)
10. «Lembitu»
11. «Paulared» (uus)
12. «Madli» (uus)
13. «Krameri tuviõun»
14. «Kaja»(uus)
15. «Karamba» (uus)
16. «Kovalenskoje» (uus)
17. «Koit»
18. «Tiina»
19. «Koonik» (uus)
20. «Konfetnaja» (uus)
21. «Katja» (uus)
22. «Orlovski pioner» (uus)
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles