Ootamatu viis, kuidas toitu raisatakse

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stessis inimesed hoolivad toitumisest vähem.
Stessis inimesed hoolivad toitumisest vähem. Foto: Panther Media

Tallinna tehnikaülikooli toiduaineteinstituudi professor Raivo Vokk ütles, et tänapäeval üha süvenev  harjumus kiiresti süüa on toidu raiskamine.  

Vokk rääkis, et kui inimesed söövad kiirustades, ei saa nad toidust maksimaalselt toitaineid ning osa toidus peituvast potentsiaalist raisku, teatas EMÜ. See aga tähendab spetsialisti hinnangul omakorda, et söögivalmistamiseks kasutatud loodusressursse kasutatakse ebaefektiivselt.

Seega saab iga inimene oma igapäevaste toitumisharjumustega mõjutada toidu- ja energiatootmise jätkusuutlikkust. Mõõduka tempoga söömisel paraneb seedimine ja toitainete imendumine ning kehal on uuest kütusest rohkem kasu.

Viimase saja aasta jooksul on toitumise trendideks Vokki sõnul vähem söömine, väiksema kiudainetesisaldusega, loomse päritolu ning töödeldud toidu eelistamine. Selle kõrval kulutavad inimesed aina vähem aega toiduvalmistamisele ja eelistavad sageli kiirtoitu, mis sobib hoogsa elustiiliga. Selle eelistusega väheneb paraku ka inimeste kontroll toidu üle, mida nad söövad.

Vokki sõnul mängib ka stress toitumise juures väga tähtsat rolli. Stressis inimesed kipuvad aga korralikule toitumisele vähe tähelepanu pöörama.

Maaülikoolis toimuval konverentsil Agroforum Mare Balticum astus Vokk üles ettekandega, mis tõi välja stressi negatiivse mõju toidu omistamisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles