Klienditeenindaja võhikule: minu kodus on väga hea mobiililevi

Stinne Loo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tairo Lutter / Postimees

Reporter käis Eesti mobiilioperaatorite müügisalongides ja uuris, millist sidepaketti pakuvad müüjad võhikule, kes nutiasjandusest suurt midagi ei taipa.

Täieliku võhikuna mobiilioperaatoritelt internetipakettide kohta nõu küsides vaatasid kahel korral kolmest mulle otsa suured silmad: «Kuni siiani siis ei ole internetti kasutanud?» küsivad klienditeenindajad.

Tele2 esindaja asus kohe selgitama, et internetiga mobiilipaketi hind sõltub sellest, kui palju andmemahtu kuus tellitakse. «Te võite ju võtta alguses 500 MB kuus, no see on ikka väga natukene, siis pannakse teil internet kinni ja saate seda SMSi teel [lisatasu eest] juurde tellida, nii palju kui soovite.»

Elisas oli vaatamata pikale ootejärjekorrale väga rahumeelne klienditeenindaja, kes lähenes asjale personaalselt ning uuris, kui palju ma kuus telefoniga räägin ja kui palju SMSe saadan.

Seal pakutakse mulle kõigepealt 11 eurot maksvat paketti ja öeldakse, et meilide ja bussiaegade vaatamiseks ning sotsiaalmeedia kasutamiseks sellest piisab. «Kui te hakkate näiteks ka videoid vaatama, siis järgmine pakett on 16 eurot kuus, kus on 1200 kõneminutit ja sõnumit ning 15 GB internetti, seda on piisavalt,» selgitas klienditeenindaja.

Alates 20. aprillist on selle paketi hinnaks 12 eurot ja 1 GB asemel saab selle eest 3 GB mobiilset internetti. 

EMTs pakutakse ilma mõtlemata 5 GB mahuga internetipaketti, sellega pidavat saama kõik toimingud tehtud. Esialgu silme eest kirjuks võtva graafiku abiga selgitab klienditeenindaja, et soovitab väga seda paketti, sest see võimaldab endas ühendada ka teisi seadmeid. «Näiteks lisades samasse paketti ka tahvelarvuti, saate sinna eraldi SIM-kaardi ja kaks seadet hakkavad kasutama sama interneti mahtu ja kuumaksele lisandub vaid 1,49 eurot,» selgitas klienditeenindaja.

Selgub, et 3G internetti mobiilioperaatorid enam pakkuda ei taha. «Jah, 3G ei ole enam väga teema, nüüd kasutatakse siiski 4G-d,» selgitas mulle EMT klienditeenindaja. Ka Elisas öeldakse, et 4G on ehitatud palju madalamatele sagedustele. «See tähendab, et ta tungib seintest läbi ja levib väga hästi ka siseruumidesse,» rääkis Elisa esindaja.

Nii Tele2 kui EMT teenindajad väitsid, et nende enda kodus näiteks leviga mingeid probleeme ei ole. Siiski küsitakse EMTs minu aadressi, et interaktiivse kaardi pealt täpselt järele vaadata, kas ka minu kodus on asjad samamoodi. Pärast kaardilt ilmuvat vastust levi kohta tõdeb teenindaja: «Jah, siseruumis tõesti võib olla teie kodukohas sellega veidi probleeme.»

Tele2 klienditeenindaja väitel on neil levi väga hea: «Praegu on meil kõik mastid vahetatud, et kõik peaks korras olema sellega,» ütles ta. 

Mida pakuvad mobiilioperaatorid võhikule?

Operaator

EMT

Elisa

Tele2

Hind

14,99 eurot

12 eurot

11,49 eurot

Mida sisaldab

4G internet

5 GB mahtu

Piiramatud kõned ja sõnumid EMT/Elioni võrgus

4G internet

3 GB mahtu

1000 kõneminutit ja SMSi

4G internet

2 GB mahtu

Piiramatud kõned ja sõnumid

Interneti kiirus

Maksimaalne (piiramatu)

5 Mbit/s

Maksimaalne (piiramatu)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles