Statistika: Eesti miinimumpalk on Euroopas üks kehvemaid

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaesusnäitajate analüüsimisel on oluline peale rahaliste vaesusnäitajate arvestada ka hinnangulisi ehk tajutud vaesuse näitajaid.
Vaesusnäitajate analüüsimisel on oluline peale rahaliste vaesusnäitajate arvestada ka hinnangulisi ehk tajutud vaesuse näitajaid. Foto: SCANPIX

Euroopa Liidus on miinimumpalkade vahe kümnekordne, Eesti oma on üks väiksemaid.

Euroopa Liidu 28 liikmesriigist 22s on 1. jaanuari seisuga fikseeritud miinimumpalk, selgub Eurostati ülevaatest. Kui Bulgaaris on see 183 eurot, siis Luksemburgis küünib see 1923 euroni. Nende riikide puhul, kus pole riiklikult sätestatud miinimumpalga kuutariif, arvutatakse see välja, võttes aluseks keskmine töötunni eest makstav tasu, mis võib riigiti erineda.

Miinimumpalk seisuga 1. jaanuar 2015.
Miinimumpalk seisuga 1. jaanuar 2015. Foto: Kuvatõmmis

Fikseeritud miinimumpalgaga riigid saab jagada kolmeks. Alla 500-eurost miinimumtasu saadakse Bulgaarias, Rumeenias, Leedus, Tšehhis, Ungaris, Lätis, Slovakkias, Eestis, Horvaatias ja Poolas. 500 ja 1000 euro vahele jääb viies riigis kehtestatud tasu – Portugal, Kreeka, Malta, Hispaania, Sloveenia. Ülejäänud seitsmel euroliidu liikmesmaal küünib see üle 1000 euro. Võrdluseks, USAs oli miinimumtasu 1035 eurot.

Miinimumpalga suurust saab võrrelda ka selle osakaaluga keskmisest palgast. Kõige väiksem on see Eestis ja Tšehhis, kus miinimumpalk moodustab 40% keskmisest palgast. Hispaanias ja Rumeenias on see vaid veidi kõrgem – vastavalt 41 ja 42%. Kõige kõrgem on see aga Portugalis ja Prantsusmaal, kus miinimumpalk on 60% keskmisest palgast. Võrreldes 2008. aastaga on miinimumpalk pea kõikides riikides kasvanud, va Kreeka, kus see langes 14% ja Iirimaa, kus jäi samaks. Kõige enam kerkis miinimumtasu Rumeenias (+95%), Bulgaarias (+64%), Slovakkias (+58%) ja Lätis (+57%).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles