Tarbimisühiskonna tulevik näib tume

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühiskonna tuleviku loomisel osaleb iga inimene oma mõtlemisviisi ja tegudega.
Ühiskonna tuleviku loomisel osaleb iga inimene oma mõtlemisviisi ja tegudega. Foto: SCANPIX

Üleriigiliste loodushoiukampaaniate juhi Heikko Grossi sõnul on liigse tarbimise tulemusena tekkinud olukord, kus «veeuputus» on ukse taga ja tungib peagi sisse.

Sotsiaalne ettevõtja Heikko Gross leidis, et kõik algab mõtteviisist ja iga inimene peaks paika panema isiklikud väärtused. Ta lisas, et suurema osa ajast tuleks tegutseda enda jaoks oluliste väärtuste nimel, kuid üldjuhul keskendutakse rohkem argiteemadele.

Grossi sõnul on ühiskonnas palju müüte ja väärtusi, mis võivad inimestele tunduda nende endi omad. Tegeledes aga isiklike väärtusega, saab igaüks mõjutada, mis suunas maailm areneb, kuna ühiskond koosneb üksikindiviididest, leidis Gross.

Ettevõtja pidas oluliseks, et inimesed leiaksid aega mõelda, milliseks kujuneb maailm 10, 20 või 50 aasta pärast. Ta rõhutas, et tulevikuühiskonna loomisel osaleb iga inimene oma mõtlemisviisi ja tegudega.

Inimesel on kaks varianti – kas läbi elu kulgeda või mõtestatult tegutseda – ja alati leidub neid, kes võtavad ühiskonna arengu teemadel sõna. «Kui me ise ei loo maailma, luuakse see meie eest,» kinnitas Gross.

Grossi hinnangul ei ole maailma praegune tarbimisele orienteeritud suund jätkusuutlik. Ta soovitab mõelda näiteks kahele prügisaarele Vaikses ookeanis, mis on pindalalt kokku suuremad kui Prantsusmaa.

Kommenteerides Louis XIV tsitaati: «Pärast mind tulgu või veeuputus,» leidis Gross, et veeuputus on teatud mõttes juba ukse taga, millest vesi varsti sisse tungib.

Lisaks tõi Gross välja, et 2006. aasta «Elava planeedi» raporti järgi hõivab iga eestlane 6,5 globaalset hektar inimese kohta, kuigi jätkusuutlik number oleks 2,1. Globaalsed hektarid näitavad, kui palju on ühe inimese jaoks planeeti vaja, et loodus tema tegevusega toime tuleks. Grossi kinnitusel laenatakse praegu seda ruumi tulevikust ning võla maksavad tagasi järglased.

Gross soovitas igapäevaselt mõelda tarbimisele üldiselt, sest olulised pole konkreetsed ostud, vaid see, et inimesi huvitaks, kuidas nende tegevus mõjub loodusele. Ta leidis, et isiklike väärtuste järgi elamine ja üldine huvitatus aitab parandada iseenda ja järglaste elukvaliteeti ning ühiskonna tulevikku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles