Magnetkuulid on väikelastele väga ohtlikud

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Magnetkuulid
Magnetkuulid Foto: Tarbijakaitseamet

Tarbijakaitseamet juhib tähelepanu, et poodides müüdavad väikesed magnetkuulid on mõeldud täiskasvanutele ning väikelaste kätte sattudes võivad need tõsiselt ohustada nende tervist.

Tegemist on väikeste magnetkuulidega, mida müüakse komplektina. Kuulikesed on väga tugeva tõmbejõuga, tänu millele saab neist voolida erinevad kujusid. Sellised magnetkuulid on mõeldud täiskasvanutele stressi leevendamiseks ja meelelahutuseks.

Kuna üksikuna on kuul väga väike, siis võib juhtuda, et väikelapsed panevad selle suhu ja neelavad alla. See võib põhjustada näiteks soolevigastusi, -ummistust või rasket infektsiooni, sest rohkem kui ühe magneti alla neelamisel võib magneti suur jõud tuua kaks kuuli soolestikus kokku ning tekitada soolestikus auke.

Juhul, kui mõni sarnane toode on müügil mänguasjakaupluses suurematele lastele mõeldud mänguasjana, peab sellel olema CE-märgis, millega tootja kinnitab, et antud toode vastab kõikidele mänguasjadele kehtestatud nõuetele ning on mõeldud laste mänguasjaks. Siiski tuleb toodet ka CE-märgise olemasolul kasutada sihipäraselt.

Seetõttu soovitab tarbijakaitseamet lastevanematel olla tähelepanelik ning mitte anda selliseid täiskasvanutele mõeldud tooteid lastele mängimiseks. Kindlasti ei sobi magnetkuulid väikelastele ning väikelastega peresse, kus kuulide järelevalveta jätmisel võivad need sattuda lapsele suhu.

 Soovitused lapsevanematele:

·         hoidke väikesed magnetid imikute ja väikelaste käeulatusest väljas.

·         selgitage lastele magnetite allaneelamisega kaasnevaid ohte.

·         kui laps neelab magneti alla, pöörduge kohe arsti poole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles