Soomlased tahavad keelustada riiete äraviskamise

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soomlased tahavad, et täna prügikasti minevatest riietest läheks rohkem taaskasutusse.
Soomlased tahavad, et täna prügikasti minevatest riietest läheks rohkem taaskasutusse. Foto: SCANPIX

Kui vastavasisuline seadus saab parlamendis heakskiidu, siis keelustatakse järgmisest aastast Soomes riiete ja tekstiilide tavaprügi hulka viskamine, et anda suurem võimalus taaskasutusele.

Soomlased viskavad aastas minema hinnanguliselt 70 miljonit kilo ehk 1750 autokoormatäit riideesemeid ja kodutekstiile, vahendab Yle Uutiset.

Nii üksikisikud kui ettevõtted viskavad muuhulgas ära ka täiesti uusi riideid ja tekstiile, mida ei ole kunagi kasutatud. Kuigi enamik riidekauplusi väidab, et uusi riided nad prügikasti ei viska, siis erinevate üle Soome asuvate taaskasutuskeskuste sõnul nad siiski teevad seda.

Tänasel hetkel läheb taaskasutusse ainult väga väike osa Soomes äravisatavatest riietest ja tekstiilidest. Oma osa mängib selle juures ka asjaolu, et järjest enam suureneb odavalt tehtud riiete osakaal, mis lagunevad juba paari kandmiskorra järel ja see muudab võimatuks ka nende taaskasutuse.

Oluline osa prügikasti minevatest riideesemetest leiab juba täna tee taaskasutusega tegeleva heategevusorganisatsiooni UFF kätte, mis on rohkem kui 110 omavalitsuses Lõuna-Soomes seadnud üles ka spetsiaalsed riidekonteinerid nende kogumiseks.

Rõivakonteinerite kaudu kogutud riided jõuavad UFF’i Klaukkalas asuvasse töötlemisjaama. Kui uus seadus jõustub, siis võib juhtuda, et nii UFF kui ka teised rõivaste taaskasutamisega tegelevad ettevõtted teevad suuremaid investeeringuid rõivakonteinerite hulga suurendamiseks.

Soome disainiettevõte Globe Hope on viimased 13 aastat keskendunud ökoloogilisele rõivadisainile ning olnud üks neist ettevõtetest, mis on püüdnud kasutamata riietele ja tekstiilidele uue elu anda.

«Nii me saame ära kasutada uusi riideid, mida poodides ära ei müüa,» sõnas ettevõtte tegevjuht Seija Lukkala.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles