Top Toursi kahtlast müüki uurib rahapesubüroo

Hetlin Villak-Niinepuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maksejõuetu reisifirma Top Tours kontor Vana-Viru tänaval.
Maksejõuetu reisifirma Top Tours kontor Vana-Viru tänaval. Foto: Mihkel Maripuu

Rahapesu andmebüroo(RAB) uurib 50 000 krooni päritolu, millega töötu maardulane ostis reisifirma selle endiselt omanikult Khaled Ibrahimilt.

Rahapesu andmebüroo juht politseikapten Raul Vahtra sõnul on RABil kogutud andmete põhjal alust kahtlustada, et ostjaks võib olla variisik, kelle sissetulekuid arvestades, kuhu kuuluvad ainult laekumised töötukassalt, jääb arusaamatuks, kust leidis antud isik 50 000 krooni AS TopTours ostmiseks.

«RABi kontrolli käigus selgus, et AS Top Tours, kes kuulutas end maksejõuetuks 21.05.2010 ja kelle vastu oli mitme miljoni krooni ulatuses nõudeid nii partneritelt kui ka klientidelt, oli müüdud sissetulekuta ja vastava hariduseta ning politseile korduvalt alkoholiprobleemidega silma paistnud töötule Artem Panchenkole väidetavalt 50 000 krooni tundmatu päritoluga raha eest,» seisis Tallinna halduskohtu määruses.

Äriregitsri andmetel vormistati Panchenko ettevõtte ainsaks juhatuse liikmeks käesoleva aasta 10. juunil, kuid juba päev hiljem püüdis mees ettevõtte kontol oleva raha kanda valuutavahetusfirmade kontodele, et see sularahas välja võtta. Büroo peatas viivitamatult antud tehingu ning lasi pärast seda sulgeda reisifirma Swedbankis asunud kontod.

Seepeale kaebas Top Tours RABi halduskohtusse väites, et bürool pole alust ettevõtte kontode arestimiseks.

RAB, mis tegeleb Top Toursi müügiga seotud asjaolude uurimisega alates 11.juunist 2010, tõi Tallinna halduskohtule esitatud dokumentides välja seadusliku tõsiasja, et ettevõte ei tohiks teha mingisuguseid rahalisi tehinguid, mis hõlmavad rahaliste vahendite väljavõtmist sularahas, pärast enda maksejõuetuks tunnistamist.

Samuti on Vahtra sõnul bürool põhjendatud kahtlus, et ASi Top Tours müük variisikule ehk  Panchenko poolt sularahas oma kontole pandud ja AS Top Toursi endise omaniku kontole üle kantud 50 000 krooni võivad olla rahapesu objektiks ning on reaalne oht, et kogu ettevõtte kontol olev raha, kuhu kuulub ka klientide järelejäänud vara, võetakse sularahana välja ja pankrotiavalduse tegemise asemel sooviti hoopis klientide järelejäänud vara viia ettevõttest välja ning omastada enne pankroti väljakuulutamist.

Põhja ringkonnaprokuratuuri pressiesindaja Maria-Elisa Tuuliku sõnul ei ole rahapesu või  kahtlaste tehingute tõttu neile veel ühtegi avaldust saabunud.

Vahtra sõnul edastab RAB lähipäevil kogutud materjalid prokuratuuri tarbijakaitse avalduse põhjal alustatud kriminaalmenetluse juurde lisamiseks. «Edasi otsustab juba prokurör, kas ja mis kuriteo tunnustel ja kellele kahtlustus esitatakse,» lisas Vahtra.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles