Lugeja küsib: mis õigusega pannakse netti üles rahvajooksudel tehtud pilte?

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mitte iga rahvajooksul osaleja ei ihka avalikku tähelepanu.
Mitte iga rahvajooksul osaleja ei ihka avalikku tähelepanu. Foto: Tairo Lutter / SL Õhtuleht

«Oma nime ajaviiteks guugeldades avastasin, et veebis on üleval mitu pilti, mis on tehtud erinevatel rahvaspordiüritustel. Pildid on tehtud minu teadmata ja ma ei taha, et need oleksid kõigile vabalt imetlemiseks väljas. Kas nende tegemiseks on üldse kellegi käest luba küsitud? Minu käest küll mitte. Mida teha, et need pildid maha võetakse?» küsib jooksusõber.

Vastab Kristjan Habakukk portaalist Sportfoto.

Loomulikult on Sportfoto põhjalikult uurinud, kas sellisel kujul fotode avalikustamine on lubatud või mitte.

Tegime enne oma tegevuse alustamist vastava järelepärimise Andmekaitse Inspektsioonile ning sealt saadud vastusele põhinedes ehitasime ülesse ka oma keskkonna tööpõhimõtte. Kuna sportfoto ise fotosid ei tee, vaid vahendab erinevate fotograafide tehtud fotosid erinevatelt rahvaspordiüritustelt, siis ei olekski võimalik, et Sportfoto ise hakkab igalt osalejalt luba küsima.

Seadustest tulenevalt ei pea osalejaid fotografeerimisest teavitama ning neilt luba küsima avalike ürituste korral (sh rahvaspordiüritused), sest sellistest üritustes osavõttes võib osaleja ise mõistlikult eeldada, et temast võidakse teha fotosid. Ning kuna Sporftoto ei avalda osaleja kohta ühtegi infovälja rohkem, kui on juba eelnevalt avalikustatud finišiprotokollis, siis ei ole osaleja käest loa küsimine vajalik. Küll aga kohustub Sportfoto võistleja soovil koheselt eemaldama temast tehtud fotod oma keskkonnast ning seda me oleme ka läbi aastate ilusti teinud ning selleteemalisi konflikte pole tõstatunud. Kui võistlejalt laekub meile vastav soov, siis eemaldame tema fotod. Võistlejal on võimalus valida, kas ta soovib eemaldada teatud fotod või ta ei soovi üldse oma pilte avalikustada. Peale seda kui inimene on saatnud meile soovi, et ei soovi oma piltide avalikustamist ei teki temast ka tulevikus uusi fotosid keskkonda.

Meie eesmärk ei ole kellelegi negatiivseid emotsioone tekitada, vaid hoopis pakkuda emotsionaalset lisaväärtust! Kuid arusaadavalt on inimesi, kellele ei meeldi temast tehtud fotode avalikustamine või kelle ametipositsioon näiteks ei lubagi seda.

Seega võib see inimene saata kirja aadressile info@sportfoto.com või täita vastava vormi aadressil https://www.sportfoto.com/ee-et/eemaldamine ning tema fotod saavad ilusti eemaldatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles