Norra uuring seob vaimsed häired uimastite tarbimisega

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõltuvusainete tarbimine
Sõltuvusainete tarbimine Foto: SCANPIX

Värske Norra teadlaste uuring toob välja, et alkoholi ja uimastite tarbimine on sagedasem nende inimeste hulgas, kes kannatavad selliste vaimsete häirete all nagu skisofreenia, bipolaarne häire ja kliiniline depressioon.

Norra Rahvatervise Instituudi poolt läbiviidud uuring keskendus alkoholi- ja uimastisõltuvuse uurimisele nende norrakate hulgas, kellele on diagnoositud mõni tõsine vaimne häire, vahendab Local.

Uuringust tuli välja, et iga neljandal skisofreeniat põdeval patsiendil ja igal viiendal bipolaarse häire all kannatajal on nende ainete sõltuvus. Kliinilise depressiooni põdejatest kannatas alkoholist või uimastitest tingitud terviseprobleemide all iga kümnes.

Samas vaimsete häirete all mittekannatavate norrakate hulgas on alkoholi- või uimastisõltuvus hinnanguliselt igal neljakümnendal.

«Uuringu üks olulisemaid järeldusi oli, et kõige suurem on sõltuvusainete risk noorte hulgas, kellel on varases staadiumis skisofreenia,» sõnas uuringu üks läbiviijatest, Ragnar Nesvåg Norra väljaandele NRK.

«Sõltuvusainete kuritarvitamine muudab ravi oluliselt keerukamaks ja viib märksa kehvemate ravitulemusteni, mistõttu me peame leidma täiendavaid võimalusi, kuidas uimastite pruukimist noorukite hulgas vähendada,» lisas ta.

Nesvåg ja teised uuringu autorid on seisukohal, et järjest kasvava hulga valitsuste uimastipoliitika liberaliseerimisel võib olla kahjulik mõju vaimsete häirete all kannatavatele patsientidele.

«Eriti tõsine on kanepi ja ergutite väga laialdane kasutamine. Arvestades poliitiliste liikumiste hulka Ameerikas ja teistes riikides, mis nõuavad kanepi legaliseerimist, see suure tõenäosusega ka lähitulevikus kasvab,» märkisid teadlased uuringut tulemusi tutvustanud artiklis.

Norras on ka Nesvågile ja tema kolleegidele vastupidist arvamust esindavaid teadlasi. Näiteks Trondheimis asuva Norra Tehnikaülikooli teadurid Pål-Ørjan Johansen ja Teri Krebs on olnud kaks kõige mõjukamat eksperti, kes väidavad, et LSD ja teiste hallutsinogeenide mõju vaimsele tervisele on liialdatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles