Praxis: Eestis on palju vajadusettevõtjaid

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ettevõtja.
Ettevõtja. Foto: SCANPIX

Uuringufirma Praxis andmetel paistab Eesti Euroopa teiste riikide hulgas silma sellega, et meil on suur vajadusettevõtjate ehk olude sunnil ettevõtlusega tegelevate inimeste osakaal.


«Vajadusettevõtjad on need ettevõtjad, kes alustavad ettevõtlust sundolukorras, kuna neil pole tööd või on oht lähitulevikus sissetulek kaotada,» ütles Praxise analüütik Anne Jürgenson sellesisulist uuringut kommenteerides. Neile vastandatakse võimalusettevõtjad, kelle jaoks ettevõtlus on esimene eelistus oma tööalase tegevuse jätkamiseks.

Uuring, mis hõlmas ettevõtluse alustamiseks toetust saanud ettevõtjaid, näitas, et vajaduseteevõtjaid iseloomustab töötu staatus ettevõtte käivitamise ajal, tagasihoidlikud kasvuväljavaated, madalad sissetulekud ja väiksem ettevõtte ellujäämise tõenäosus.

Vajaduse sunnil ettevõtjaks hakanute edukust pärsib lünklik ettevalmistus. Sageli ei ole nad valmis ka ettevõtja rolliga kaasnevateks elustiili muutusteks. Kuid kui ettevõtet saadab edu, soovivad ka vajadusettevõtjad edaspidi ettevõtlusega jätkata.

Uuringu korraldaja hinnangul saab nende ettevõtjate ettevalmistuses esinevaid puudujääke korvata ettevõtlusalast teadlikkust tõstes, rahastamisvõimalusi parandades ja mentorlust kasutades. Kokkuvõttes tuleks see kasuks majandusarengule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles