Riigikohus: nikotiin ei tee e-sigaretist ravimit

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
E-sigaretid on noorte seas väga levinud.
E-sigaretid on noorte seas väga levinud. Foto: Toomas Huik/Postimees

Riigikohtus leidis, et ainuüksi nikotiini sisaldus ei anna alust elektroonilisi sigarette käsitleda ravimina ja e-sigareti määratlemine ravimina selle toime alusel peab olema juhtumipõhine ja kooskõlas Euroopa kohtu praktikaga.

Ravimiamet määratles 2013. aastal ravimina E-Lites tooted ehk elektroonilise sigareti nikotiinilahusega täitekapslid (nikotiinisisaldus vastavalt 8 mg, 12 mg, 12,8 mg ja 19,2 mg) ravimina, selgub riigikohtu otsusest.

Täitekapslid sisaldavad tööstuslikult toodetud nikotiini, mille Maailma Tervishoiu­organisatsioon on klassifitseerinud nikotiinisõltuvuse raviks kasutatavate toimeainete hulka. Tööstuslikult toodetud nikotiin avaldab inimesele tarvitamisel ravimile omast farmakoloogilist toimet ja selle kasutamine on ohtlik teatud patsiendi­rühmadele.

Neid kapsleid maale toonud firma Zandera soovis täitevedelikku müüa mitte kui ravimit, vaid kui tarbekaupa ja vaidlustas seetõttu ravimiameti otsuse kvalifitseerida need ravimina.

Kohus leidis, et ravimiamet on jätnud tähelepanuta, et E-Lites toodetel puuduvad ravimile omased üldiselt kasulikud omadused. Nikotiiniravimite kõrval ei ole E-Lites tooteid võrreldud ravimi müügiluba mitteomavate tavasigarettidega ega kaalutud, kas oleks võimalik muude vähemkoormavate meetmete kohaldamine ilma ravimi müügiloast tulenevate rangete müügipiiranguteta.

Riigikohtu otsuse kohaselt ei saa ravimiamet E-Lites tooteid toime alusel ravimina määratleda. Kolleegiumi hinnangul tuleb ametil  9. aprilli 2013. a otsus kaalutlusreeglite rikkumise tõttu tühistada. Ka tuleb kohtuotsuse alusel  ravimiametil uue otsuse tegemisel lisaks kolleegiumi poolt eespooltoodud puudustele arvesse võtta ka muutunud õiguslikku olukorda, mis e-sigarette üldjuhul ravimina ei käsita.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles