Hispaania maasikate tegelikud kasvatustingimused

Stinne Loo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Hispaania suurimat maasikakasvatust uurinud ajakirjanikud leidsid, et Andaluusiast tulevad värsked punased maasikad rikuvad tegelikult nii loodust kui ka inimeste tervist.

Maailmas on 15 aastaga maasikate kasvatamine kahekordistunud. Igal sekundil toodetakse maailmas 129 kilo maasikaid, kokku rohkem kui neli miljardit kilo aastas, kirjutab Santé Nutrition

Suurimad maasikakasvatajad maailmas on USA ja Hispaania, kes toodavad kahepeale kokku 1,4 miljardit kilo maasikaid aastas. Eurooplased tarbivad enamasti Hispaanias Andaluusias kasvatatud maasikaid. Seal on maasikapõllud laiunud juba alates 60ndatest aastatest ning sama kaua on piirkond valmistanud ka keskkonnakaitsjatele peavalu.

Maasikakasvatus Andaluusias laiub ligi 6000 hektaril, millest suur osa on Donana looduspargi alal, mis on üks suurimaid looduskaitsealasid Euroopas. Maasikate kasvatamiseks kasutatakse igal aastal kolmandik selle regiooni veevarudest. Lisaks on looduskaitseala talviseks varjupaigaks ligi 500 000 linnule ja ka Ibeeria ilvesele, kellest on Pürenee poolsaarel säilinud vaid mõnikümmend isendit.

2005. aastal kontrollis Prantsuse konkurentsi, tarbimise ja pettuste peadirektoraat (DGCCRF) Hispaaniast saabuvaid maasikakaste ning leidis pestitsiidide jääke 76 protsendil kontrollitud karpidest. Saksamaal tehtud uuringu käigus avastati, et Andaluusiast tulnud maasikatel on jääke 105 erineva aine molekulidest, sealhulgas tsüprodiniili, fludioksoniili, fenheksamiidi, tolüülfluaniidi (pajudes riikides keelatud) ja asoksüstrobiini.

Prantslasest keskkonna ajakirjanik Claude-Marie Vardot on samuti varem kirjutanud, et maasikate tootmine Hispaanias on täielikult kunstlik. Suvel pannakse maasikad külmikutesse, et saaks tootmist jätkata. Kevadel võimaldavad mustad kilekatted blokeerida mulla soojenemist. Sügiseti puhastatakse ja steriliseeritakse piirkonna liivane pind, mis hävitab pinnase loomuliku tasakaalu. Selleks kasutatakse bromometaani ja kloropikriini, millest esimese puhul on tegu pestitsiidiga, mis imendub kergesti pinnasesse ning toimib tõhusalt suure hulga kahjurite vastu. Teine on kombinatsioon kloorist ja ammoniaagist ning inimesel blokeerib see kopsualveoolid ning põhjustab tugevat valu.

Maasikakasvatust uurinud ajakirjanikud hoiatavad inimesi terviseprobleemide eest, mida Hispaaniast imporditud maasikate söömine kaasa võib tuua. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles