Lugejate kogemused seemneäri pahupoolega: petta võib saada igal pool

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hobiaednikud on valmis aia uuendamiseks kõvasti kulutama.
Hobiaednikud on valmis aia uuendamiseks kõvasti kulutama. Foto: Elmo Riig / Sakala

Hobiaednike sõnul on Eestis müüdavate seemnete ja istikute kvaliteet kehv, sageli juhtub, et loodetud taime ei õnnestugi kasvatada.

«Olen korduvalt avastanud, et ostetud seemned kas ei idane üldse või sirgub sealt tont teab mis. Kolmas võimalus on ka - kasvab küll, aga ei õitse,» kurtis üks hobiaednik. Tema hinnangul on osa ostjaid ka ise rumalad ja lasevad end petta. «Eriti markantne on minu meelest osta.ee-s müüdavad vikerkaareroosi seemned!!! Roos ei paljune seemnetest. Lisaks veel sinipunalilla värvus. Aga huvilisi jagub,» ei jõua ta ära imestada.

Teise lugeja sõnul sai ta petta, ostes kaubakeskusest istikud - 18 eurot tükk. «Istik nagu peenike niit, tokk juurde pistetud, muidu vajub lonti... Ju see tokk on nagu vanainimesel viagra, hoiab püsti,» kirjeldas ta. Samal ajal olid Tartu turul ilusad ja tugevad kodumaised viljapuuistikud müügil ainult 10 euroga.

«Halvimad seemned, mis eales ostnud, olid postkontoris pakutavad odavad, Suvipihaga pole ka eriti rahul,» kirjutas üks aednik. Ta kinnitas, et Hiinast ei tasu midagi tellida, kuna tegu on petukaubaga. «Siniseid ja rohelisi arbuuse, maasikaid, murtud südant ja mida veel pakutakse, kirjusid roose ja muud sellist - pole olemaski selliseid asju, aga inimesed ostavad...» rääkis ta. Lugeja sõnul toovad puukoolid oma kaupa Leedust ja Poolast ja kohalikku toodangut polegi tegelikult saada.

«Mina olen ka eelistanud Suvipiha seemneid, kui vähegi võimalik. Pole seni veel pettunud,» kirjutas Kats. Kord Maximast prooviks ostetud seemnetest mitte ükski ei vastanud pakil kirjas olnud infole. «Näiteks punased 1,5m päevalilled kasvasid hoopis kollasteks 2,5m,» tõi ta näite. Samuti pole ta pidanud pettuma Plantexist ja Pruuli puukoolist ostetud istikutes. «Maximast pole julgenud istikuid osta, sest tuttavatelt kuulnud palju, kuidas ei lähe kasvama või pole lubatud taimega tegu,» lisas ta.

«Ostsin Plantexist ja Maximast roose, õitsevad kenasti ja külmakahjustusi ei ole. Väga kaunid taimed on. Samas sai Hansaplantist ostetud tunduvalt kallim istik kui eelpool nimetatud asutustest ostetud ning tulemus on see, et taimel on tugevad külmakahjustused ning kas üldse on talvitunud, seda näitab aeg,» oli teisel lugeja kogemus. Ta kinnitas, et kasvukohas erinevusi ei ole. Kõik teised roosid on ilusad, vaid kallis istik kiratseb. «Seega Hansaplanti palju kiidetud taimed ei pruugi olla üldse nii head kui odavad Maxima või Plantexi taimed,» oli tema hinnang.

Üks lugeja tõi tulbisibulaid Hollandist. «Pakkidel ilusasti vastavalt sinised, valged ja mustad tulbid. Kodus alles hakkasin mõtlema, et ei näinud ju Hollandi tohututel lillepõldudel kusagil siniseid ega päris musti tulpe. Nii oligi, et pettus: kõik tärganud tulbid olid kollast värvi,» jagas ta oma kogemust.

«Ostsin lavendliseemned ja pakendil oli pilt lillast lavendlist, pettumus oli suur, sest pakendil polnud kirjas, et kasvab hoopis valge,» kirjutas Odi. Tema sõnul pole Eestis müüdavatel pakenditel eestikeelset seletust. «On ka juhuseid, et ei idanegi, sest müüakse järelikult vanu järele jäänud seemneid,» kirjutas ta.

«Seemnete idanevus on madal. Varem oli pakil nn garantii peal – idanevuse protsent, nüüd ei ole. Muidugi ega see pakutud idanevuse protsent ei muutnud paremaks, aga siiski - mingi vastutus oli,» kirjutas üks aednik.

Üks hobiaednik on väga konkreetne - ei kõlba need välismaa seemned ega istikud kuskile. «Ostsin eelmisel aastal odavaid roosiistikuid (4,20) ja midagi ei tulnud välja, kümnest istikust läksid kasvama vaid üksikud,» kirjutas ta. Ta kinnitas, et on hea roosikasvataja ja kuna oli istikuid juurde tarvis, siis ostis mõned Maximast ja suuremad Bauhofist.

«Enam ei osta, kui, siis Hansaplandist, kus juba näed roosiistikuid ise täies hiilguses ja suuruses. Jah, need on seal kallid, sest ega head suuremat istikut ei saa alla 10 euro, aga pole mõtet ka rämpsu kokku osta,» oli tema tõdemus. Ka seemnetega on tal halbu kogemusi, sest sageli need ei idane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles