Pühade ajal ei pruugi laenumaksed liikuda

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Internetipank
Internetipank Foto: Kaarel Tigas / Õhtuleht

Kuna kevadpühi tähistatakse kõikjal Euroopas, mõjutab see ka Eesti pankades tehtavaid sise- ja välisriiklikke makseid, mis võivad viibida või peavad olema pikemalt ette planeeritud.

«Esimesel mail on üleeuroopaline arveldussüsteem suletud, mille tõttu ei toimu riigisisesed pankadevahelised maksed ega välisarveldused eurodes,» teatab SEB Pank oma kodulehel. Küll jõuvad kõik SEB-i pangasisesed maksed ka pühade ajal saaja kontole üldjuhul kohe, kuid mitte hiljem kui ühe tunni jooksul.

Sarnane on lugu ka Swedbanki internetipangas tehtavate ülekannetega. Täna alates kella 16-st kontoris ja kella 16.30-st elektroonilistes pangakanalites tehtud siseriiklikud maksed võetakse küll vastu, kuid edastatakse saaja panka 4. mail. «Pangasisesed maksed töötavad endistviisi ehk seal katkestusi pole,» sõnas Swedbanki pressiesindaja Mart Siilivask.

Kellel on kuu esimene päev laenu tagasi maksmise kuupäevaks märgitud, peab tagama, et tal oleks vajaminev summa 1. maiks kontol olemas. «Oleme kliendiga kokku leppinud lepingu sõlmimisel kindla maksepäeva, millal klient peab tagama oma kontol vajaliku summa,» põhjendas Swedbanki pressiesindaja.

Kui tuleb ette taoline süsteemide mittetöötamine, siis on Siilivase sõnul lisaks ülekandele võimalus ka ühest pangast raha välja võtta ja lisada see läbi sissemakseautomaadi teise panka. «Klient peab hoolitsema selle eest, et õigel päeval oleks tema kontol õige summa,» toonitas ta.

Mobiilimaksed töötavad ka pühade ajal – makse laekub otsekohe, sealjuures nädalavahetustel ja riigipühadel, ning ka eri pankade vahel, kes seda teenust osutavad. Praegu pakuvad mobiilimakset vaid SEB Pank ja Swedbank.

Täna tehtavate välismakste üle kandmise ajakavaga saab lähemalt tutvuda pankade kodulehekülgedel. Välismaksete jõudmine saajani sõltub makse vastuvõtja riigist ja pangast, kes konkreetse makse vahendab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles