Kõrvits annab küpsetistele kauni tooni

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raamatus «Mitmekesised köögiviljatoidud» leidub 13 kõrvitsast tehtud toidu retsepti.
Raamatus «Mitmekesised köögiviljatoidud» leidub 13 kõrvitsast tehtud toidu retsepti. Foto: Irina Tammis

Toidublogija ja retseptiraamatute autor Sille Varblane ei arva, et kõrvits oleks kuidagi igav köögivili, vaid julgustab seda proovima mitmetes erinevates roogades, eriti sobilik on kõrvits küpsetistes, tehes need kaunilt kollaseks.

Just küpsetistes on Sille kõrvitsat kasutanud kõige rohkem – lisaks ilusa tooni andmisele teeb see koogi ka tervislikumaks. Samas võib kõrvitsaga rikastada kartuliputru, vormitoitusid,riisiroogasid, lihakastmeid, püree kujul piimakisselli ja mannaputru. Kõrvitsast saab ka koos porgandi, apelsini ja sidrunimahlaga mõnusa toorsalati.

«Kõrvits ei ole sugugi igav köögivili, kuid miskipärast on seda tõesti harjutud kasutama vaid eelkõige marineeritult. Olen puutunud kokku inimestega, kes kasvatavad hulgaliselt kõrvitsaid, millest enamik mädanebki kapi otsa ära,» rääkis Sille.

Naise arvates on taolise olukorra põhjuseks ideede puudus ja vähene julgus katsetamiseks.

«Eestlased suhteliselt konservatiivse rahvana on harjunud kasutama toiduaineid eelkõige viisil, mida on juba aastakümneid kasutatud, seetõttu ei kiputa väga eksperimenteerima,» märkis ta.

«Olen püüdnud julgelt köögivilju kasutad mitmekülgselt, pannes neid nii soolastesse kui magusatesse roogadesse ja jäänud tulemustega väga rahule. Nii julgustan kõiki laskma end eelarvamustest vabaks ja andma teed uutele maitseelamustele.»

Tarbija24 aiaportaali lugejatele avaldas Sille kaks kõrvitsatoidu retsepti, millest üks on pärit tema hiljuti valminud raamatust «Mitmekesised köögiviljatoidud». Raamatust leiab kokku 13 kõrvitsast tehtud toidu retsepti.

 Kõrvitsa-juustu vahvliribad

  • 1 muna
  • 0,5 dl õli
  • 4 dl piima
  • 2 dl jahu
  • 50 g juustu
  • 0,5 tl soola
  • 2 dl purustatud toorest kõrvitsat

Taina tegemiseks kloppida muna kahvliga lahti, lisada jahu, sool, piim, õli, juust ja purustatud kõrvits, segada tainaks.

Vahvliriabde küpsetamiseks niristada väikeste vahede tagant vahvliküpsetajasse neli tainatriipu, mis küpsevad eraldi vahvliribadeks.

Vahvlirauda pole tarvis küpsetamise ajal määrida, sest sellest tainast tehtud vahvlid raua külge kinni ei jää.

Maisi-riisi liharoog kõrvitsaga

  • 400 g seafileed või karbonaadi
  • 1 sibul
  • 500 g keetmata riisi
  • 1 pk külmutatud maisi
  • 400 g puhastatud kõrvitsat
  • 1 karp šampinjone
  • peotäis külmutatud herneid
  • 0,5 tl soola šampinjonidele
  • veel 1 tl soola
  • šašlõkimaitseainet

Riis panna keema. Enne keetmist kuumutada pestud riisi minut-paar väheses õlis samal ajal segades, lisada vesi ja keeta pehmeks. Keetmiseelne protseduur tagab selle, et riisiterad ei kee liiga pehmeks ning jäävad üksteisest eraldi.

Liha lõigata ribadeks, praadida õlis kuni pehmenemiseni, maitsestada. Šampinjonid viilutada, kuumutada eraldi pannil kuni vedelik on aurustunud, maitsestada soolaga. Lihale lisada poolikud sibularõngad, kõrvitsaribad, külmutatud herned, maisiterad. Kuumutada koos kuni köögiviljad on pehmed, vajadusel lisada õli.

Valmis liha-köögiviljasegu segada keedetud pestud riisi ja  šampinjonidega, praadida veel koos mõni minut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles