Milliseid kasulikke toitaineid leidub kõrvitsas?

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõrvitsad.
Kõrvitsad. Foto: SCANPIX

Kuigi kõrvits kasvab aias ilusaks ja suureks viljaks suurema vaevata, on siiski tegemist toitainete poolest väärtusliku toiduainega, mida ei maksaks kapi otsa seisma jätta.

Toidublogija ja retseptiraamatute autori Sille Varblase sõnul on kõrvitsa väärtuseks ergas värv, mis säilib ka valmis roogades. Kuid samuti väärib kõrvits tähelepanu toiteväärtuse poolest.

Kõrvitsa viljalihas on suhkruid ja mineraalaineid nagu kaalium, magneesium, kaltsium, raud, vask, fosfor ja koobalt. Vitamiinidest leidub kõrvitsas A-, B-, E- ja  C-vitamiini ning niatsiini.

Lisaks on kõrvitsas rohkelt karoteeni ja seda sageli isegi rohkem kui porgandis. «Mida kollasem on kõrvitsa viljaliha, seda enam sisaldab see karoteeni,» teadis Varblane.

Väärtuslikeks loetakse veel kõrvitsa õlirohkeid seemneid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles