Rootsis keelatakse poodides valuvaigistite müümine

Stinne Loo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Alates novembrist keelatakse Rootsis valuvaigistite müümine tavalistes supermarketites, sest inimesed on hakanud neid kuritarvitama.

Otsus keelata valuvaigistite müümine tavalistes toidupoodidest tuleneb sellest, et viimasel ajal on tõusnud valuvaigistite põhjustatud mürgituste ja üledooside arv, kirjutab The Local.

Rootsi ravimiamet (Läkemedelsverket) tegi uuringu, milles leiti, et mürgitusjuhtumite arv on alates 2000. aastast kahekordistunud. Kõige suurem tõus oli 2009. aastal, mil valitsus võttis vastu seaduse, mis lubab valuvaigisteid müüa tavalistes supermarketites ja poodides.

Ravimiameti uurija Rolf Gedeborgi sõnul on selgelt kasvanud nende juhtumite arv, kus inimesed võtavad meelega paratsetamoolist üledoosi. Tema sõnul on nende juhtumite ja ravimi kättesaadavuse vahel selge seos. 

Kuigi tavaliste tabletikujul olevate valuvaigistite müümine väljaspool apteeke keelatakse, jäävad poodidesse endiselt müüki ravimküünlad ja vees lahustuvad tabletid.

Siiski ei nõustu kõik sellega, et valuvaigistite kättesaadavuse ja mürgitusjuhtumite vahel on seos.

 Rootsi toiduameti tegevjuht Karin Brynell ütles, et uuring ei käsitle seda, kust inimesed oma valuvaigistid on ostnud. Tema sõnul kasvas samal ajal Rootsis ka apteekide arv ning pikenes nende lahtiolekuaeg. Uue seadusega kannatavad tema arvates inimesed, kes elavad apteekidest kaugel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles