Lugeja küsib: miks leivatööstus kaalulangetajaid petab?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rukkiräägu reklaam.
Rukkiräägu reklaam. Foto: eestileib.ee

«Kuidas Rukkirääk aitab kaalu langetada, kui üks viil leiba annab 78 kcal? Ja saiaviil võrdluseks vaid 48 kcal,» küsib lugeja.

Vastab Mai Linnas Eesti Leivatööstusest.

Toodete toiteväärtust on õige võrrelda lähtudes 100 grammist tootest. Ühe viilu kaal on ju väga erinev. Keskmine saiaviil kaalub 15 g, leivaviil 37 g. Sellest tulenevalt on energia, mis ühe viilu tarbimisel saadakse, erinev. Tooksin siinkohal võrdlusesse meie Pagari saia ja rukkileiva Rukkirääk.

Toode sisaldab keskmiselt 100 grammis:

Toode

Energia

Rasvad

Süsivesikud

Valgud

Kiudained

Pagari sai

264 kcal

2,7 g

50,3 g

7,9 g

3,3 g

Rukkirääk

209 kcal

1,0 g

41,8 g

5,3 g

7,0 g

Peale nende näitajate on oluline ka glükeemiline indeks (GI). GI iseloomustab toidu mõju veresuhkru tasemele. Glükeemilist indeksit 70 või üle selle loetakse kõrgeks ning 55 või alla selle aga madalaks. Keskmisest suurem GIga toidu tarbimine sobib füüsilise koormuse korral. Kui tööpäev möödub enamjaolt laua taga ja füüsiline aktiivsus on madal, sobivad rohkem väiksema GIga toidud. Igapäevase menüü GI kahandamiseks võiks piirata rafineeritud jahust toodete nagu sai ning loomulikult valge suhkru tarbimist. Võrdluseks olgu öeldud, et tumeda rukkileiva GI on 41, valgel saial 70.

Süsivesikute hulka kuuluvad ka kiudained, millel on oluline roll inimese seedetalitluses. Kiudaineterikas toit tekitab täiskõhutunde, andmata sealjuures liigset toiduenergiat. Pigem osalevad  kiudained seedesüsteemi korrashoius. Tänu lahustuvatele kiududele väheneb madala tihedusega lipoproteiini (halb kolesterool) tase. Lahustuvad kiud hoiavad veresuhkru taset tasakaalus ning sellest tulenevalt näljatunnet kontrolli all. Mittelahustuvad kiud seevastu aitavad söögil seedekulglat  läbida. Tabelist võib näha, et leivas on kiudainete kogus 100g tootes üle kahe korra kõrgem kui valges saias. Toitumissoovituste kohaselt peaks täiskasvanud inimene tarbima 25 – 35 g kiudaineid päevas.

Kuigi rukkijahus on vähem valke, ületab nende toiteväärtus nisuvalkude (saias olevate) oma. Rukkijahus leidub eriti tähtsaid asendamatuid aminohappeid, nagu näiteks lüsiin ja valiin. Rukkijahu mineraalainete koostis sarnaneb nisujahu omaga, kuid kaltsiumi- ja rauaühendeid leidub rukkis ja seega ka leivas, enam.

Kokkuvõtvalt võib rõhutada, et tumedal rukkileival on saiast madalam GI ja suurem kiudainete sisaldus, millel on koos muu tervisliku toidu ja mõõduka füüsilise aktiivsusega inimese kaalule soodne mõju.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles