Viimsi ubinapäeval saab õunamahla teha

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kodumaised õunad.
Kodumaised õunad. Foto: Urmas Luik

Täna kell 10 algas Viimsi vabaõhumuuseumis ja kestab kella 15-ni ubinapäev, kus oma õuntest saavad mahla teha ka need, kel endal kodus mahlapressi pole.


Lisaks saab ubinapäeval osta õunu ja neist kohapeal tehtud mahla, samuti moosi ja istikuid. Kohal on spetsialistid, kes õpetavad huvilisi õunapuid lõikama ja korve punuma.

Ubinapäeva idee autor Indrek Kaing, kes on ühtlasi Eesti rahvusmustrite taaselustaja, ütles, et on mahla pressinud nii laenatud pressidega oma hoovis kui naabrite juures. «Eestlane on ju kõva talgurahvas. Mõtlesin, et võiks rahvast rohkem kokku kutsuda, nii et saaks kohe üks vahva õunapidu. Nii tore on ju jõulude ajal sügavkülmast omatehtud õunamahl välja võtta ja sellega lapsi rõõmustada,» lausus Kaing, kes on ise 4 lapse isa.

SA Rannarahva Muuseumi turundusjuht Eha-Kai Mesipuu ütles, et sellega lisab rannarahvas oma sügiskalendrisse uue tähtpäeva, mis hakkab toimuma igal aastal septembri viimasel laupäeval. Ta lisas, et ubinapäev on Viimsi taluturu raames korraldatav õunateemaline koguperepäev, mille eesmärgiks juhtida inimesi tervislikke valikuid tegema ja propageerida arendama potipõllundust piirkonna uuselamurajoonide küllalt lagedatel õuedel.

Põhirõhk õunapäeval on siiski mahlateol. Selleks on kohale kutsutud Hiiumaalt perenaine Triinu koos Eesti ainukese iseliikuva mahlapressiga. Samal ajal saab ka kuivatud õuntest ehteid valmistada ja õunakorve punuda, osaleda mahlajoomise ja õunapiruka küpsetamise võistlustel. Küpsetised selleks tuli koos retseptiga kodust kaasa tuua.

Viimsi tohtrid aitavad ubinapäevale tulijail hinnata oma kehalist võimekust mitmesuguste testide abil, mõõta keha rasvaportsenti, kehamassiindeksit ja vererõhku.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles