Kas selvekassadel on pahupool?

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selvekassa kasutamisel tuleb töötaja vajadusel appi.
Selvekassa kasutamisel tuleb töötaja vajadusel appi. Foto: Toomas Huik

Selveris käinud inimene pani tähele, kuidas kaks kaheldavas eas noorukit said osta selvekassast suitsupaki ilma, et keegi oleks nende dokumente kontrollinud. 

«Puldimajandus» on muutnud poodlemise oluliselt kiiremaks ja pikas järjekorras istumine pole justkui enam probleem,» rääkis lugeja, kes avastas enda sõnul selvekassade väikese puudujäägi.

Nimelt pani ta tähele, et puldiga osteldes näitab erkaan maksmise ajal vaid korraks, et tarvis on näidata isikut tõendavat dokumenti. Lisaks tekkis poodi külastanud inimesel küsimus, kellel seda näidata tuleks. «Siiani pole seda keegi minu käest küsinud, kui just ostukontroll peale ei tule,» rääkis inimene.

Tema sõnul ei olnudki nii kahel silmnähtavalt kaheldavas eas noorukil mingisugust probleemi osta selvekassast suitsupakk. «Polnud müüjat, polnud turvamehi, polnud kedagi. Olgugi, et 2013. aastast on dokumendi esitamine kuni 30-aastastel vajalik,» lisas lugeja.

Selveri kommunikatsioonijuht Erkki Erilaid ütles, et kõik SelveEkspressi teenuste kasutajate ostud, mis sisaldavad alkohoolseid jooke või tubakatooteid, vajavad ostu sooritamiseks teenindaja luba.

Vastutaval teenindajal on kasutuses nn teenindaja pult, kus kuvatakse info, et klient soovib osta vanusepiiranguga tooteid. Teenindaja veendub vaatluse alusel, mida saab teha ka pisut eemalt, kliendi eas ja juhul kui tekib kahtlus, küsitakse ostjalt vanust tõendavat dokumenti.

Kommunikatsioonijuhi sõnul ei saa klient enne ostu lõpuni sooritada, kui teenindaja on oma puldil ostu heaks kiitnud. «Praktikas on nii, et kuna selvekassades peavad kõik ostjad ennast Partnerkaardiga registreerima, jääb keelatud ostust igal juhul märk maha ja on võimalik ka hiljem video abil tuvastada, kuidas ja kes kaarti kasutas või kuidas jälgis reegleid ostu kinnitades vastutav teenindaja,» ütles Erilaid.

Ta lisas, et tänu sellistele kontrollmeetmetele üritavad alaealised iseteeninduskassades maksta alkoholi või tubaka eest väga harva. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles