Uued tooted: lai valik lihatooteid, head uudised magusasõpradele ja esimesed ökosmuutid

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti toiduainete tootjatelt on tulnud viimase nädala jooksul poodidesse lai valik uudistooteid – nende hulgas on nii kana- kui sealihatooteid, jäätiseid, šokolaade kui ka Eesti esimesed ökosmuutisid.

Alanud grillihooajaks lisandusid Talleggi sortimenti uued grillifileed, mille maitsestamisel on muuhulgas kasutatud ürdivõid ja muraka püreed.

Talleggi ürdivõine grillsteik

«Tootearenduses lähtume alati põhimõttest, et linnulihale otsime pigem kergeid ja delikaatseid maitseid, eriti just grillihooajal,» ütles Talleggi turundusjuht Triin Kõrgmaa. Nii said ürdivõised grillsteigid inspiratsiooni Pariisi kohvikutes serveeritud fileesteikidest, millele asetatakse sulama ürdine võinööp.

Ürdivõised grillsteigid on valmistatud kodumaisest tenderiseeritud ehk haamerdatud kanafileest ning asetatud mahedasse marinaadi, mille maitses domineerivad Prantsusmaa köögikunsti alustala –  või ning kõikvõimalikud eestipärased ürdid nagu petersell, till, murulauk, küüslauk ja sibul. «Ehk kõik, mida Eesti aedadest suvel leiab. Tulemuseks on hõrk ja peen prantsusepäraste ja eesti koduste maitsete kooskõla,» lisas Kõrgmaa.

Talleggi muraka-broilerifilee

Teiseks uueks grilltooteks on Talleggil murakamarinaadis broilerifilee. «Tootearendusprotsessi alguses teadsime kohe, et soovime lisada sortimenti kindlasti ühe marjamaitselise marinaadi. Murakas kui eestlastele tuntud ja armastatud mari on siiani olnud populaarne pigem piimatoodete sektoris, kuid selle head omadused ja eristuv maitse tundus sobivat ka kergema lihaga,» selgitas Kõrgmaa. «Lisaks on murakas tuntud kui hea C-vitamiini allikas.» Lisaks murakale annab marinaadile kerget hapukat maitset ka palsamiäädikas.

Talleggi muraka-broileri pooltiivad

Samas marinaadis on Tallegg valmistanud ka oma kolmanda sellekevadise grilltoote – broileri pooltiivad. «Uued tooted sobivad hästi nii suvehooajaks grilli peal valmistamiseks kui ka külma ning vihmasema ilmaga pannil praadimiseks, ning tiibu saab sel moel küpsetada ka ahjus,» lisas Kõrgmaa.

Uute lihatoodetega on kevade hakul tulnud välja ka Rakvere lihatööstus, mis toob turule nii tehnoloogia kui ka maitse poolest täiesti uute toodetena maailmakuulsa inglisepärase toorsuitsupeekoni ning liharikkad toorsuitsutatud peekonikuubikud.

Rakvere inglisepärane toorsuitsupeekon

Liharikas ja suurema tailiha osakaaluga ehk vähem rasvane toorsuitsutatud inglisepärane peekon on valmistatud kondita seaküljetükist ja -välisfileest. «Esmalt kuivatatud ja seejärel külmsuitsutatud peekon on suurema tailihasisaldusega: see on turul täiesti uus toode nii tehnoloogia kui ka maitse poolest,» kirjeldas Rakvere turundusjuht Triin Lõoke.

Rakvere soovitab praadida peekoniviile keskmisel kuumusel pannil aeg-ajalt pöörates 6-8 minutit või küpsetada 15 minutit 200 °C juures ahjus. «Praetud inglisepärane peekon sobib ideaalselt hommikusöögiks praetud munade, tomati ja vorstikestega, kõrvale võib lisada ka ube tomatikastmes ning röstitud saiaviile – just nii, nagu inglased seda teevad,» lisas Lõoke.

Rakvere liharikkad toorsuitsutatud peekonikuubikud

Rakvere uute liharikaste – lihasisaldus 95 protsenti – toorsuitsutatud peekonikuubikute tooraineks on kondita seaküljetükk, mida on esmalt kuivatatud ja seejärel suitsutatud külma suitsuga ning just õige suurusega kuubikuteks lõigatud, et oleks mugav koduselt hõrkude toitude valmistamiseks kasutada. Rakvere toorsuitsupeekonit soovitab tootja kasutada pitsa, pasta, omleti, vormiroogade, pirukate ja paljude teiste roogade juures.

Lisaks uutele lihatoodetele on viimane nädal toonud poodidesse uudistooteid nii magusa- kui ökotoodete sõpradele.

Maiasmoka ühepäritolumaa kakaoubadest valmistatud šokolaadid

Näiteks Maiasmokk toob turule ühe päritolumaa kakaoubadest valmistatud tumedad šokolaadid. Uues sortimendis on Madagaskarilt, Elevandiluurannikult ning Ecuadorist pärit kakaoubadest valmistatud kolm tumedat šokolaadi.

«Sarnaselt veini, kohvi ja oliiviõliga mõjutab ka šokolaadi lõplikku kvaliteeti ning maitseomadusi tooraine kasvu geograafiline asukoht, pinnas ja klimaatilised tingimused. Nii valmivadki ühest sordist, kuid erinevates tingimustes kasvanud kakaoubadest unikaalsete lõhna- ja maitsenüanssidega šokolaadid,» ütles Maiasmoka tootearendusjuht Kristiina Laaniste.

Ühe päritolumaa šokolaad tähendab, et toote valmistamiseks on kasutatud 100 protsenti ainult sellel maal kasvanud kakaoubasid. Maiasmoka uued šokolaadid on kõrge kakaosisaldusega: Madagaskari šokolaadil 60 protsenti, Ecuadori šokolaadil 72 protsenti ning Elevandiluuranniku šokolaadil 74 protsenti. Tooted jõuavad poelettidele mai alguses.

Esimesed Eesti ökosmuutid

Alates tänasest jõuavad esmakordselt Eestis poelettidele ökosmuutid. Müügile tuleb kolme sorti mahesmuutisid: maasika-banaani, mango-apelsini-passionvilja ning õuna-mustika-jõhvika smuutid. Ökosmuutid on ühtlasi OÜ Loodusvägi tooted, mis valmivad küll väljaspool Eestit: neid toodetakse Saksamaal.

Tegemist on esimeste smuutidega Eestis, mis on valmistatud 100 protsenti maheviljadest – pudelisse läheb ainult pressitud täismahl ning ehe puuviljade ja marjade püree. Ökosmuutidele ei ole lisatud suhkrut ning nende valmistamisel ei ole kasutatud kontsentraate. Joogid on valmistatud külmpressimise, kiirpastöriseerimise ja külmvillimise meetodil. Mahesmuutid on lisa-ja säilitusainete vabad.

Ökosmuuti eristub ettevõtte senistest toodetest sellegi võrra, et sisaldab paljusid eksootilisi vilju, mis Eesti ilmastikutingimustes ei kasva. Ökosmuutisid võib alates 6. maist leida suurematest Selveri ja Rimi kauplustest, Mahemarketist, Biomarketitest, Kaubamajast, Stockmannist ja mitmetest teistest poodidest. Mai keskpaigast on ökosmuutid müügil ka R-Kioskites ja suuremates Konsumites.

Balbiino Belgia šokolaadiga kaetud jäätised

Jäätisesõpradele on Balbiinol sel kevadel ka uudistooteid pakkuda. Neist kolm on uued Classic sarja jäätised: Belgia piimašokolaadi ja pähklitega kaetud pähklikreemi-koorejäätis, ohtra valge Belgia šokolaadiglasuuriga kaetud vanilli-koorejäätis sidrunikreemiga ja Vana-Tallinna pulgajäätis, mis on kaetud krõbeda tumeda Belgia šokolaadiga.

Kõik Balbiino Classic jäätised on valmistatud värskest kodumaisest koorest ning need ei sisalda transrasvu, säilitusaineid ega sünteetilisi värvaineid. Lisaks neile kolmele saavad jäätisesõbrad sel kevadel proovida ka rabarberimaitselist koorejäätist, mis peaks kõige rohkem meeldima neile, kelle maitseelistuste hulka kuuluvad ka hapumad maitsed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles