Maikuu on lemmikloomakuu

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teraapiakoer Steffi lemmikloomade sõpruse kuu avamisüritusel. Fotol ei ole Heleri Hanko Steffi.
Teraapiakoer Steffi lemmikloomade sõpruse kuu avamisüritusel. Fotol ei ole Heleri Hanko Steffi. Foto: Oleg Hartsenko

Tänasest algas esimest korda Eestis lemmiklooma sõpruse kuu, millega juhitakse tähelepanu vastutustundlikule lemmikloomapidamisele ja tutvustatakse loomateraapiate võimalusi.

«Lemmiklooma pidamine ei ole tänapäeva Eestis enam sama, kui oli koera või kassi majja võtmine paar aastakümmet tagasi,» sõnas kuu avaüritusel tuntud loomaarst ja omanimelise loomakliiniku omanik Tiina Toomet.

Tema sõnul saab vastutustundlik loomapidamine alguse noore looma sotsialiseerimisest. «Kooselu inimesega seab lemmikloomade ette selliseid ülesandeid, mida nad minevikus lahendama ei pidanud. Vastutustundliku loomaomaniku kohus on neid nende ülesannete lahendamise juures aidata, seda sotsialiseerimine teebki,» ütles Toomet.

Loomaarsti sõnul suhtutakse lemmikloomapidamisse riigiti väga erinevalt. «Kui Eestis eeldatakse, et vastutustundliku koeraomaniku koer on rihma otsas, siis Saksamaal võib vastutustundliku koeraomaniku koer kõndida vabalt ja see ei häiri kedagi,» tõi Toomet välja.

Eestis tegutseb 2008. aastast Eesti Abi- ja Teraapiakoerte Ühing, mis edendab koerte abil läbiviidavaid teraapiategevusi. Lemmikloomakuu avaüritusel kõnelenud EATÜ juhatuse liikme Maarja Tali sõnul on Eestis aastatega huvi ja vajadus loomateraapiate vastu hüppeliselt suurenenud.

«Loomadel on unikaalne võime panna meid oma kohalolekuga tundma rõõmu, rahu ja kindlustunnet. Meie eesmärk on edendada Eestis koerte abil läbiviidavaid teraapiaid ja seista ka vastutustundliku lemmikloomapidamise eest,» rääkis Tali.

Ta rõhutas, et EATÜ järgib vastutustundlikku loomapidamise põhimõtteid ka tegevusi  läbi viies. «Iga teraapiasessioon või külastus on teraapiakoera jaoks stressirohke. Peame hoolitsema, et inimese heaks töötav neljajalgne sõber saab ka piisavalt taastuda ning olla lihtsalt koer,» sõnas Tali.

Lemmiklooma sõpruse kuu eestvedaja on toiduettevõte MARS, kes annetab 3 protsenti Pedigree ja Whiskasi toodete maikuu müügikäibest lastele loomateraapia sessioonide ja külaskäikude läbiviimiseks. Teraapiasessioonid viivad läbi oma ala parimad eksperdid ja Eesti Abi- ja Teraapiakoerte Ühingu sertifitseeritud teraapiakoeratiimid.

Loomasõbralikus kohvikus Komeet toimunud üritusel kuulutas lemmiklooma sõpruse kuu avatuks sertifitseeritud teraapiakoer Marta haugatus.

Lemmiklooma sõpruse kuu kestab 31. maini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles