Miks lennukitoit maitseb alati halvasti?

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lennukitoit
Lennukitoit Foto: SCANPIX

Ilmselt on iga reisija imestanud, miks maitseb lennukitoit alati halvasti. Vahet ei ole, kas pakutakse kala, kana või pastat – iga lennukis pakutav toit maitseb kehvemini kui maapealne.

Lufthansa peakoka Grant Mickelsi sõnul pole probleem mitte toidus, kirjutab Business Insider. Ta selgitas, et 10 kilomeetri kõrgusel ei ole asi mitte toidu koostises või maitses, vaid hoopis selles, kuidas seda tajutakse.

Mickelsi sõnul testis Fraunhoferi instituut miks toit, mis maal maitseb kui parima restorani roog, on õhus tuima maitsega. Lennukikabiinis tehtud katsetes selgus, et lennukõrgustel muutuvad maitsenäsad sama tuimaks nagu siis, kui külmetatakse. Kõrgemal väheneb ka soolase ja magusa maitse tundlikkus umbes 30 protsenti. Samuti ei tule maitseealmuse saavutamisel kasuks lennukisalongis olev kuiv õhk, mis kuivatab nina ja nüristab maitsmisretseptoreid.

Kuigi tundetuks muutunud maitsenäsad on peamine põhjus, miks lennukitoit maitsetu tundub, ei aita sellele kaasa ka teekonna pikkus, mis läheb selleks, kuni see toit pärast valmistamist reisija taldrikule jõuab. Teadlase Harold McGee sõnul lennukitoit jahutatakse kohe pärast valmistamist maha ning hoitakse sellises seisus kuni lennuki peale minekuni. See võib võtta aega lugematu arvu tunde.

«Kui toit taas soojendatakse toatemperatuurile või üle selle, siis tema riknemine kiireneb, ning kui see ületab teatud temperatuuri, siis muutuvad nii liha kui kala liiga kuivaks ja nätskeks,» märgib McGee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles