Taanlased valmistuvad täielikult sularahast loobuma

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaardimakse
Kaardimakse Foto: SCANPIX

Taani valitsus plaanib anda kauplustele vabad käed, otsustamaks, kas nad tahavad veel võtta vastu sularaha või arveldada ainult kaarditehingutega.

«Sinu raha ei sobi meile» saavad peagi ütleda paljud Taani kauplused, kes ei ütle seda lihtsalt suusoojaks, vaid ka reaalselt mõtlevad seda, vahendab Local.

Taani valitsuse eile tutvustatud kasvupakett näeb ette, et osadele Taani kauplustele tehakse erand seaduse suhtes, mis nõuab, et nad peavad võtma oma klientidelt vastu ka sularaha, kui need just niiviisi oma ostude eest maksta soovivad.

Taani kaubanduskoja sõnul on see plaan ainult tervitatav, sest nad on juba pikalt rääkinud võimalusest, et kauplused saaksid täiesti sularahavabalt arveldada.

«Ühiskond on nii palju muutunud, et meil ei peaks olema sularahas arveldamise nõuet. Lisaks kaasnevad sularahaga turvanõuete tõttu väga kõrged halduskulud,» märkis kaubanduskoja pressiesindaja Henrik Hytolft väljaandele DR.

Siiski jääb sularaha vastuvõtmise nõu kehtima tervele reale kauplejatest – näiteks supermarketite, arstide, hambaarstide, postkontorite ja apteekide puhul – ja seda on ka Hytolft tugevalt kritiseerinud.

«Me loodame, et pärast erandi rakendamist näeb ka valitsus, et see peaks laienema ka neile kauplejatele,» sõnas kaubanduskoja pressiesindaja. Tema hinnangul on nende taanlaste hulk, keda sularahas arveldamise keelamine mõjutada võiks, väga väike.

Kui valitsuse ettepanek heaks kiidetakse, siis saavad Taani poed loobuda sularaha vastuvõtmisest alates järgmise aasta 1. jaanuarist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles