Vaata, kuidas kaitsta oma meilikontot võimaliku kaaperdamise eest

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inimene saab oma meilikonto kaitsmiseks nii mõndagi ise ette võtta.
Inimene saab oma meilikonto kaitsmiseks nii mõndagi ise ette võtta. Foto: Panther Media/Scanpix

Kuna taas on hakanud levima skeem, kus kaaperdatakse inimese Google'i Gmaili konto ja saadetakse selle kaudu tema kontaktidele erinevaid hädaabipalveid, siis annab spetsialist soovitusi, kuidas oma kontot võimaliku sissetungimise eest kaitsta.

«Gmaili kontole sissehäkkimist saab igaüks ise kontrollida,» ütleb Taavi Rauniste veebi- ja turundusagentuurist Blender tänases Meie Maas.

Kontole sisse logides on all paremas ääres link «Details». Seal on võimalik vaadata teavet viimaste tegevuste kohta sinu kontol – kust on sisse logitud, IP-aadressi ja kasutatud seadme tüüpi.

Tavalisel kasutajal on seal arvuti ja mobiiltelefon. Kui seal on aga kahtlasi sisselogimisi, tuleks kohe oma parool ära muuta.

Selleks, et oma Gmaili kontot paremini turvata, annab spetsialist paar nippi:

1. Vaheta regulaarselt oma konto parooli. Ära kasuta ühte ja sama parooli erinevates kohtades. Kasuta paroolis nii suuri kui ka väikseid tähti ja numbreid.

2. Ära luba veebibrauseril meelde jätta oma kasutajatunnust ja parooli. Eriti just arvutites, kus on rohkem kasutajaid kui sina ise (tööl, koolis, internetipunktis jm).

3. Kasuta kaheastmelist sisselogimist. Sel juhul küsitakse pärast kasutajatunnuse ja parooli sisestamist turvakoodi, mis edastatakse SMS-sõnumi, kõne või nutitelefoni “Google Authenticator“ rakenduse abil. Iga turvakood kehtib ainult ühe korra ehk iga sisselogimine nõuab uut koodi.

4. Piira erinevate kodulehtede ligipääsu oma kontole. Kui oled oma Gmaili kontot kasutanud, et erinevatele lehtedele konto registreerida või sisse logida, siis lingi “Seaded” alt saad ülevaate, millistel lehtedel on sinu andmetele ligipääs. Ebavajalikud võiks kustutada.

5. Ära ava kõike, mida saadetakse. Kui saatja on tundmatu ja kirja sisu kahtlane, siis ära ava tundmatuid linke ja kustuta e-mail.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles