Lugeja: miks Prisma nöögib Eesti töötajaid?

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prisma Tallinnas
Prisma Tallinnas Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht

Nii Soome kui Eesti Prismasid tihedalt külastav lugeja ei mõista, miks Soomes saavad teenindajad riigipühadel puhata, kuid Eestis mitte.

«Miks Eesti Prisma ei austa ülemaailmset töörahvapüha ehk 1. maid?» küsib Postimehe tarbijatoimetuse poole pöördunud lugeja. Tema sõnul on Soome iseseisvuspäeval Soomes kõik poed kinni ja nii võiks ka Eestis olla nii 24. veebruaril kui ka jõulude ajal.

«Miks Prisma ei austa Eestis oma töötajaid ja ei anna neile vaba päeva, et ka nemad saaksid pühasid väärikalt tähistada?» uurib lugeja. Tema sõnul võimaldaks see maksta töötajatele püsivalt kõrgemat palka.

Riigipühadel poeskäimist boikoteerima kutsuja tõdeb samas, et asi ei ole ainult Prismas, vaid kõikides supermarketites, mis pühasid ei tunnista. Prisma tõi ta välja lihtsalt sellepärast, et Soome päritolu kett võiks siis Eestis teistele vähemalt eeskuju näidata.

«Mis suur vajadus on minna pühade ajal poodi, kui muudel päevadel on võimalus hiliste õhtutundideni oma ostud sooritada?» ei mõista ta praegu Eestis kehtivat seadust, kuna ühistransport käib pühade ajal pühapäevase graafiku järgi, pangakontorid ja mõned eripoed on sarnaselt soomlastega sel ajal siiski suletud.

«Kaupluste lahtiolekuajad Soomes on sätestatud seadustega,» selgitab Prisma turundusjuht Silver Säga. Tema kinnitusel lähtub Prisma Peremarket kaupluse avamise ja sulgemise üle otsustades ennekõike klientide soovidest ning ostukäitumisest.

«Töögraafikud tehakse töötajatele vastavalt seadusele ette juba varem ja töötajate soovidele kindlatel päevadel töötada või tööl mitte olla, tuleme võimalusel alati vastu,» kinnitas Säga. Riigipühadel kehtib töötajatele alati ka seaduses ette nähtud kahekordne töötasu.

«Jah, Soomes on lahtiolekuajad seaduse järgi, kuid nagu te teate – poes on hinnad mõlemas riigis samas suurusjärgus, aga poemüüjate palk on Eestis kolm korda väiksem,» jääb lugeja oma seisukohale kindlaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles