Maa-ameti uus teenus teeb elu lihtsamaks

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väike-Maarja talumaa. Foto on illustratiivne.
Väike-Maarja talumaa. Foto on illustratiivne. Foto: Meelis Meilbaum / Virumaa Teataja

Maa-ameti maakatastri statistika teenuse kaudu saab üldistatud andmeid maakatastrisse kantud maa kohta.

Andmeid saab pärida (koostada) kas kogu Eesti kohta või maakondade lõikes ning maakonna tabelid sisaldavad ka omavalitsuste andmeid, teatas amet.

Statistikat toodetakse iga kuu kohta ja uued tabelid avaldatakse iga kuu esimesel päeval. Tabelis olevad andmed on alla laetavad csv-formaadis, mis on esitatud Excelile sobivas struktuuris.

Statistiliste andmete visualiseerimiseks on koostatud erinevaid kartogramme ja diagramme.

Uuel kujul statistika on kättesaadav alates detsembrist 2014 pärit andmete kohta. Varasemate perioodide kohta vt maareformi statistika, s.o andmed alates 1998. aastast, kus kuvatakse maakatastrisse kantud maa hulka maakondade kaupa ja selle jagunemist maareformi omandamisviiside lõikes.

Lisaks statistikatabelite lisandumisele on oluline muudatus ka maakondade ja omavalitsuste pindala esitamises. Kui varem (sh ka maareformi statistikas) kasutati 20 aasta vanustel paberkaartidel fikseeritud nn statistilist pindala, siis maakatastri statistikas esitatakse haldusüksuse ruumipindala ehk haldusüksuse maakatastrisse kantud piiriandmete alusel arvutatud pindala.

Seega on maa-ameti hinnangul tegemist märksa täpsemate andmetega. Suuremad muudatused võivad esineda just veepiiri (merepiiri) omavate haldusüksuste pindalades. Maa-amet soovitab nüüd kõikidel võtta kasutusele uued haldusüksuste pindalad ning uuendada neid igal aastal maakatastri andmete alusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles