Tatar kadus viimastestki poodidest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tatar.
Tatar. Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Kui septembri keskpaigas kandus Venemaa tatrapaanika Kagu- ja Ida-Eestisse, siis möödunud nädalal sai tatar otsa pealinnast ja mujaltki Eestist. Teiste kuivainete massilist kokkuostmist pole kaupluseketid täheldanud.
 

Tallinlane Ülli Sirel sõitis nädalavahetusel Jõgevale vanematele külla. Sealses Selveris toidutagavarasid täiendades märkas ta tatrapakke ja talle meenus töökaaslase kurtmine, et Tallinna kauplustes on tatart raske leida. Seetõttu ostis Sirel igaks juhuks Jõgeva Selverist kilo tatart, mille eest maksis 24 krooni.

Kuid juba paari tunni pärast otsis üks Sireli tuttav, kes tatrapaanikast kuulnuna samuti igaks juhuks varusid täiendada soovis, tatart Jõgeva Selverist asjatult. «See oli küll naljakas, sest vaid kaks tundi varem oli tatart riiuleil ikka päris palju,» rääkis Sirel.

Jõgeva Selver oli nädalavahetusel üks väheseid Selveri keti kauplusi, kus tatart leidus, enamik poode üle Eesti olid AS Selveri turundusjuhi Annika Vilu sõnul juba nädala keskel tatrast tühjad. «Tarnijatel polnud ka kuskilt tatart saada,» ütles Vilu. Ta rääkis, et tatra otsasaamise põhjuseks oli Venemaalt alguse saanud kunstlikult tekitatud paanika.

«Uut tatrasaaki ei ole veel töödeldud ja nii ei jõudnud see kohale,» selgitas Vilu, aga lisas, et täna-homme peaks tatar Selveri keti poodidesse tagasi jõudma.

Ka Maxima Eesti OÜ avalike suhete juht Erkki Erilaid ütles, et kuigi kallimat sorti tatar tuli eelmise nädala reedel uuesti müüki, pole odavamat siiani saada. Kui varem maksis tatrakilo umbes 17 krooni, siis praegu ulatub see üle 30 krooni. «Aga lähiajal peaks ka veidi odavamat tatart tulema,» rääkis Erilaid.

Ka Rimi Eesti Food ASi pressiesindaja Evelin Mägioja kinnitas eile, et tatar on otsas ja uus laar tuleb alles nädala lõpus. «Tatart pole juba pikemat aega müügil olnud,» tõdes ta.

Tatart maale toova hulgimüügifirma Baltgrupp OÜ juhi Erki Eismanni sõnul jõudis aga uus kogus tatart juba Eestisse ja lähipäevadel jõuavad tatrapakid kauplustesse.

Esialgu ei jõua müügile aga karpidesse pakendatud tatart. «See oli meie tehniline probleem, kuna trükikoda tellis tatrale valed karbid,» selgitas Eismann, aga lisas, et ka sellisel kujul pakendatud tatar peaks varsti inimesteni jõudma.

Eismann möönis, et vahepeal oli tatar tõesti pea kõigis Eesti kauplustes otsas. «Nüüd tuleb müügile tänavu koristatud saak,» märkis ta.

Põhiliselt on Eestis müügil Leedu tatar. Eismanni kinnitusel ei soovinud Leedu tootjad vahepeal tatart kokkuostu viia, kuna lootsid hinda üles kruvida. Kui varem maksis tatrakilo poes alla 20 krooni, siis nüüd 40 krooni. Teiste kuivainete müügilt kadumist kaupluseketid märganud ei ole.

Niinimetatud tatrapalavik sai alguse Venemaalt, kui augusti keskel lõõmanud metsapõlengute taustal levisid jutud tatrasaagi hävimisest.

Suurenenud nõudlus pani tootjaid hindu kergitama ja tatar kallines jaemüügikettides 30–60 protsenti, kohati aga tõusis hind suisa kahekordseks. Pärast selgus aga, et tänavune tatrasaak polegi väga hull ja kuigi tootjad üritavad seda endiselt kallimalt müüa, on suurimate kaubandusvõrkude juhid lubanud peatset hinnalangust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles