Kümne aastaga on eestlased tagastanud üle 2 miljardi pandipakendi

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pandipakendi kallinedes taarade tagastamine hoogustus.
Pandipakendi kallinedes taarade tagastamine hoogustus. Foto: Erik Prozes / Postimees

Kümne aasta jooksul on Eesti inimesed kogunud ja taaskasutusse suunanud 2,6 miljardit pandi alla kuuluvat joogipakendit.

«Eks oma osa on siin nõukogude ajal eksisteerinud klaastaara tagastamise harjumusel, mis aitas vahepealse suure tühimiku järgselt pakendite kogumise hoo uuesti ülesse saada – seekord juba palju laiemal skaalal, kaasates klaasile lisaks ka plastpudelite ja plekkpurkide kogumise,» ütles Eesti Pandipakendi teatel ettevõtte tegevjuht Rauno Raal.

Alates 2005. aastast, mil käivitus praegune pandipakendi süsteem, on kokku kogutud 2,59 miljardit pandipakendit, millest 2 miljardit moodustavad ühekordsekasutusega joogipakendid ja 590 miljonit korduskasutatav klaas. Pakendeid on kokku kogutud ja taaskasutatud üle 100 000 tonni. «2005. aastal ei julgenud keegi üheselt loota, et näiteks plastpudelitest tuleb üle 87 protsenti turule pandud kogusest tagasi,» sõnas Raal.

Pakendite taaskasutusnumbrite suurendamiseks tõsteti veebruarist kõikide pandipakendite tagatisraha kümnele eurosendile. Raali sõnul ei ole täna veel teada, milline on tagatisraha suurendamise täpne mõju tagastusnumbritele, sest seda saab hinnata poole aasta pärast.

«Igal juhul loodame, et see motiveerib tarbijaid veelgi rohkem pakendeid taaskasutusse suunama. Sedasi ei jää need aastasadadeks loodust reostama, vaid sõltuvalt materjalist  valmistatakse vanadest pakenditest kas uued pudelid ja purgid, tekstiilmaterjale, auto- ja ehitusosasid,» ütles Eesti Pandipakendi juht. Eesti Pandipakendi tänased eesmärgid on suurendada pakendite tagastust ning tagada mugavam ja töökindlam teenus kõikidele tarbijatele.

Eesti Pandipakend on 2005. aastal joogitootjate ja maaletoojate ning kaupmeeste poolt pakendiseaduse alusel loodud tootjavastutusorganisatsioon, mille ülesandeks on hallata ja korraldada üle-eestilist tagatisrahaga koormatud pakendite (vee, karastusjoogi, õlle ja lahja alkohoolse joogi plastmass-, klaas- ja metallpakendite) kogumist, transporti, loendamist, sorteerimist ja taaskasutamist. Organisatsiooniga on liitunud 239 tootjat ja maaletoojat ning 850 jaemüüjate tagastuskohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles