Kuidas puhastada puu- ja köögiviljad taimekaitsevahenditest?

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Värsked köögiviljad.
Värsked köögiviljad. Foto: Ove Maidla

Puu- ja köögiviljade kohta ei saa üheski poes lugeda, milliste taimekaitsevahenditega neid pritsitud on, aga ometi seda tehakse. Siinkohal parandab olukorda tarbija enda teadlikkus.

Bioneer.ee tõi välja mõned kasulikud nipid, kuidas enne puuviljade söömist toimida:

• Poest ostetud õunu ja pirne tuleks pärast pesemist koorida, sest taimekaitsevahendid tungivad puuviljadel ka koore alla. Igal juhul tuleks välismaised puuviljad koorida pere nooremate jaoks. Oma koduaiast korjatud õunu koorima ei pea.

• Lõigake kindlasti ära õunavarre ühenduskoht, sest just sinna koguneb kõige rohkem mürgiseid aineid.

• 90 protsenti pestitsiididest koguneb puuvilja koore sisse. Pesemine vähendab ka bakteriaalse saastumise ohtu. Mõistlik on koorida ka virsikuid ja nektariine.

• Ka tsitruselised vajavad pesemist, sest muidu kanname kemikaalid kätega koorelt viljalihale. Tsitruselised saab paremini puhtaks sooja veega. Parima tulemuse saate, kui loputate pärast tsitruseliste koorimist nii käsi kui vilju.

• Jõuluhooajal ärge unustage pesta ka mandariine – eriti neid, mis laste jõulupakkidesse lähevad.

• Pange viinamarjad enne söömist kolmekümneks minutiks sooja vette. Soe vesi leotab marjade pinnale kleepunud jääkained lahti. Seejärel peske marjad voolava vee all puhtaks. Te võite marjad rootsude küljest lahti noppida, need sõelale asetada ja siis uuesti loputada. Kõige rohkem jääkaineid kipub kleepuma just rootsu ja marja ühinemiskohta.

• Ära tuleks koorida ka paksukooreliste tsitruseliste õhuke koor, sest tsitruselisi on lubatud hallituse vastu välispidiselt säilitusainetega töödelda.

• Sidrunivett tehes või sidrunit kuumale joogile lisades koorige vili enne ära. Loputage sidrun enne viilu lõikamist üle.

• Asendage joogivees sidrun kodumaiste jõhvikate või kurgiga. Saate tervislikuma ja keskkonnasõbralikuma joogi.

• Ärge keetke apelsini- ega sidrunikoortest sukaadi. Ärge lisage apelsinikoort küpsetistele, sest just sinna koguneb kõige enam taimekaitsevahendite jääke.

• Kirjanduse andmetel võib ainuüksi pesemine vähendada lehtköögivilja nitraatidesisaldust 10–15 protsenti.

• Tomatitel eemaldage varre liitumiskoha juures olev kõvem südamik, mis sisaldab solaniini.

• Kartulite puhul on oluline jälgida, et need ei oleks rohelise koorega.

• Eelistage kodumaiseid puu- ja köögivilju, kuna nendes on enamasti vähem taimekaitsevahendite jääke. Olge ettevaatlikud Hispaania, Hollandi, Poola, Itaalia ja Belgia puuviljadega, sest neis on sageli mürgiseid kemikaale üle normi.

• Kõige kindlam on aga süüa mahedalt kasvatatud toitu.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles