Pumpernikkel on tagasi!

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nostalgiahõnguline präänik pumpernikkel.
Nostalgiahõnguline präänik pumpernikkel. Foto: Tarbija24

Praegu 40. aastaringe kõndivatele või vanematele inimestele toob sõna «pumpernikkel» silme ette pildikesed lapsepõlvest, nooremaid võtab aga pead kratsima – ei oskagi arvata, millega tegu.

Minu pilk tabas pumpernikli eile Selveri leiva-saia riiuli juures ja kuuludes nooremasse põlvkonda ei teadnud minagi, mis peitub taolise kõrvu kummitava jääva nime taga. Ka hinnasildile polnud märgitud, kas tegu on soolase või magusa suutäiega, oli lihtsalt PUMPERNIKKEL.

Huvi pärast pistsin ligi 17 krooni maksva paki pumpernikleid ostukorvi. Kodus sai selgeks, et tegemist on maitselt piparkooke meenutavate präänikutega. Vanemate kolleegide jaoks polnud aga tegu avastusega, pigem meenutusega lapsepõlvest.

Pumperniklite valmistaja on varem kohvikus Moskva töötanud Alla Tenteri kondiitrifirma. Oma ettevõtmisega alustas Tenter juba paarkümmend aastat tagasi ja pumpernikkel oli üks esimesi firma tooteid. Siis jäi nende tootmine soiku.

Tänavu kevadel alustati pumperniklitega uuesti. Tenter on püüdnud võimalikult täpselt järgida vana retsepti.

«Ainult üks koostisosa on muutunud ja see on kõrvetatud suhkur. Vanasti kõrvetati nii, et kõik ruumid olid tossu täis ja ta teatavasti tekitab ka vähki. Asendasime selle nüüd Soome tumeda linnaseekstraktiga,» avaldas naine.

Kõrvetatud suhkru asendamine on ka põhjuseks, miks nüüdne pumpernikkel pole ehk nii krehvtine kui vanasti.

Tenter lisas veel, et autentse välimuse saavutamiseks tõmmatakse praegugi kahvliga pumpernikli pinnale vaod just nii, nagu seda tehti vanasti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles