Kus on rongis kõige turvalisem istekoht

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päästjad 12. mail USAs avarii teinud rongist inimesi välja aitamas.
Päästjad 12. mail USAs avarii teinud rongist inimesi välja aitamas. Foto: AP/Scanpix

Kui autode puhul teab enamik inimesi, kus on kõige ohutum istuda, siis USAs toimunud raske rongiõnnetus pani inimesi arutlema, kus oleks raudruunas kõige turvalisem sõita.

Reisirongis on kõige ohutum istuda keskmises või selle taha jäävas vagunis, kuna enamasti satub kokkupõrkesse kas rongi ees- või tagaosa, vahendab Hufftington Post viitega  Live Sciencele. Ka rööbaste rikke korral saab kannatada rongi esiosa. Lõuna-California ülikooli professori Greg Placencia sõnul satub enamasti avariisse rongi esiosa ehk esimesed kaks vagunit saavad kõige rohkem kannatada. Mõnikord sõidetakse rongile tagant sisse ja väga harvad on keskosa rammimine.

Isegi kui  sul ei õnnestu saada istekohta keskele on oluline turvalisus faktor see, mis suunas sa sõidu ajal istud. «Mina isiklikult eelistan istuda seljaga sõidusuunas, et hädapidurduse korral surutakse mind vastu istet,» rääkis professor.

Ta lisas, et tegu on lihtsa füüsikaseadusega. Kui midagi juhtub, enamasti juhul kui rong kiiresti pidurdab, siis istudes näoga sõidusuunas lendab inimene istmelt minema, seljaga sõidusuunas aga surutakse ta vastu istet.

Sel nädalal Philadelphias toimunud rongiõnnetuses sai viga 200 inimest ja kaheksa hukkus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles