Mobiilivargad tekitavad salakavala skeemiga hiiglaslikke arveid

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mobiil.
Mobiil. Foto: Peeter Langovits / Postimees

Turismimekades levib uus skeem: telefonivargad jahivad telefonis peituvat SIM-kaarti, millega tehakse eritehnika abil kiirelt ülisuuri arveid.

Tele2 Eesti klienditeenindusdirektori Sirli Seliovi sõnul on telefonivargus sama ohtlik kui näiteks dokumentide ja pangaparoolide kadumine, teatas Tele2.  

«Turistidele spetsialiseerunud organiseeritud kurjategijad sisestavad varastatud SIM-kaardi seadmesse, mis teeb paralleelselt palju kõnesid samal eesmärgil loodud eritariifsetele numbritele. Nii võib arve paisutada paari tunniga kümne tuhande euro suuruseks ja enamgi,» rääkis Seliov.

Tema sõnul on koduoperaator kohustatud maksma oma rändlusteenuse partnerile kliendi numbrilt tekitatud kõnede eest ja see omakorda tasub sihtriigis olevale operaatorile. «Sellise ringiga jõuab kulu kliendi isiklikule telefoniarvele,» ütles Seliov.

Telefoni kadumisel tuleb võimalikult kiiresti koduoperaatorit teavitada. Lepingu järgi vastutab klient hetkeni kui ta enda operaatorit pole teavitanud kõigi kahjude eest ise ning alles pärast läheb see üle operaatorile. Kliendi kiire reageerimise korral operaatoril teinekord võimalik peatada maksete liikumine operaatorite vahel, et siis asuda tõestama skeemi olemasolu.

Klienditeenindusdirektori sõnul monitoorivad operaatorid iga nelja tunni järel infot kahtlase sideliikluse kohta ning võtavad ette samme kliendi kaitsmiseks. Samas on pahatahtlike skeemidega võimalik tekitada suurt kahju juba enne, kui info koduoperaatorini jõuab.

Telefoni kadumine tuleb registreerida ka politseis – antud tõendit on vaja nii operaatoril kui kindlustusel.

«Kuna peamiselt toimuvad vargused nädalavahetusel ja hilistel kellaaegadel, siis soovitan puhkust nautivatel inimestel nendel aegadel olla eriti ettevaatlik,» ütles Seliov.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles