Raamat: Miriam õpetab lapsi loodust tundma

Esme Kassak
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mirjami loodusraamatute sari õpetab lapsi loodust tundma.
Mirjami loodusraamatute sari õpetab lapsi loodust tundma. Foto: Tarbija24

Nukufilmikangelane Miriam õpetab väikestele sõpradele kuue värvika raamatu vahendusel tundma loodust. Iga raamat tutvustab kuraditosina jagu vastavalt putukaid, lilli, puid, loomi, linde või kalu. Kui ühe teema mõistes võib ka tunduda, et valik väike, siis kokku moodustab raamatukomplekt toreda, õpikulaadse kirjanduse väikestele põnnidele.

Raamatud on kõik kõvade kaante ja lehtedega, nii et uudistamist võib alustada juba esimesest huvist alates, kas või mõnekuuselt. Pealegi leidub lillede ja loomade vahel erinevaid lavastatud «kaadreid» Miriami ja tema pere tegemistest-toimetustest. Mõne raamatu puhul on nn vahekaadrid eriti hästi õnnestunud, nagu näiteks Miriam koos vennaga lilli uudistamas lille- või õngemotiivid kalaraamatus.

Huvitav on iga raamatu puhul jälgida konkreetset valikut, sest erinevaid liike ühe või teise teema all on selgelt rohkem kui kolmteist. Mida aga raamatu koostajad oluliseks on pidanud võimalikult terviku ja kirju pildi loomiseks? Lindudest tuuakse ära kõige suurem (merikotkas) ja kõige väiksem (pöialpoiss), vahele mõned argisemad tegelased nagu tuvi ja talvine tervitaja leevike, samas tihane või varblane pole siia ära mahtunud, samuti mitte pääsuke, kes tegelikult rahvuslinnuna võiks ju olla. Samas on värvikamate linnuriigi esindajatena koha raamatukaante vahele kindlustanud rähn ja kägu. Sestap kriitika tegemise asemel võib vaid aimata, millised arutelud lõplikule valikule eelnesid. See-eest lillede valikust leiab rahvuslille küll.

Praktilisim on praegusel sügisesel ajal puuderaamat, mille abil aialapsele iga leitud lehe või viljaga seotud puude nimetusi õpetada. Selle raamatu puuduseks on aga, et pildis leiabki vaid lehed ja viljad, kasele nii iseloomulikku tüve näiteks siit ei leia. Mõneti lustakam on putukaraamat, mille kaante vahelt leiab vägagi kirju seltskonna, kuhu mahub nii kirp ja prussakas kui ka liblikas ja lepatriinu.

Iga isendi tutvustamisele on pühendatud lehekülg koos pildi ja suures trükikirjas, mida eelkooliealised ehk juba isegi kokku veerida mõistavad. Tekstid ei ole väga pikad, mõnel real jutustatakse olulisemast konkreetse taime-lille-loomaga seoses, olgu selleks siis rahva seas tuntud nimed, loomadel poegade arv, lindude pesitsemise iseärasused või lillede mürgisus-kasulikkus. Raamatu vaieldamatuks tugevuseks on omamaisus nii tekstilt, tegelastelt kui ka konkreetsetelt isenditelt.

Miriami looduslugude sihtrühmaks on eelkooliealised mudilased, kelles vahvalt kujundatud miniteatmikud võiksid anda vastuseid nii juba kerkinud küsimustele kui ka kasvatada suuremat huvi meid ümbritseva vastu. Kuut käepärast ja atraktiivset raamatut on olnud mugav jagada kahe põnni vahel – kumbki rõõmus oma «saagi» üle. Ja vanema piiga huvi lillede vastu on toonud juba raamaturiiulile mahukamaid teoseid.

Miriam ja lilled

Miriam ja linnud

Miriam ja loomad

Miriam ja puud

Miriam ja putukad

Miriam ja kalad

(Eesti Päevalehe kirjastus, 2010)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles