Eestisse tuuakse pahaaimamatult ohtlikke taimekahjureid

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ka Eestis on leitud tamme äkksurma rododendronil.
Ka Eestis on leitud tamme äkksurma rododendronil. Foto: Põllumajandusamet

Eestisse tuuakse igal kevadel uusi taimeistikuid, milles võivad aga peituda kohalikku elustikku laastavad haigused ja kahjurid.

Põllumajandusameti taimetervise ja aianduse osakonna peaspetsialist Mart Kinkari väitel on peamiseks haiguste ja kahjurite edasikandjaks inimene ning tema tegevusega on võõrliike ja kahjureid üle maailma levitatud juba sajandeid. Taimekahjustajatega võitlemisel on kõige raskem nakkuskoldeid hävitada. Rõhk peaks olema pigem kahjuri leviku ärahoidmisel ning karantiinimeetodite kasutamisel aladel, kuhu kahjur veel jõudnud pole.

Näiteks viljapuu-bakterpõletiku suhtes on Euroopas säilinud vaid vähesed kaitstavad piirkonnad, ka Eestis ei ole haigus veel esinenud, ent soodsate ökoloogiliste tingimuste ja põllukultuuride kasvatamise tõttu on selleks reaalne oht. On ka kahjustajaid, mis on võimelised siinsed karged talved üle elama ja loodusele suurt kahju põhjustama, näiteks on sisseveoga tuvastatud ohtlik taime äkksurm ning leitud ka ploomirõugete viirust.

Põllumajandusamet soovitab haljastusteenuse osutajatel, nende klientidel ning taimi ostvatel inimestel jälgida, et Eestisse imporditavatel taimedel ei oleks ohtlikke kahjustajaid. Parim kaitse ohtlike kahjustajate vastu on hoopiski kohalike liikide eelistamine, mis on siinsetes oludes kasvanud ning seega kõige vastupidavamad kahjurite vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles