RIA: kaardimaksetega seotud riske saab vähendada

Stinne Loo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaardimakseterminal.
Kaardimakseterminal. Foto: Sille Annuk / Postimees

Riigi Infosüsteemi Ameti hinnangul toovad kaardimaksesüsteemi häired teravalt esile ristsõltuvused, mida tuleks selliste juhtumite ärahoidmiseks pidevalt kaardistada ja neist tulenevaid riske vähendada.

«Nets Estonia pakutav ristkasutusteenus on kõnekas näide ulatusliku mõjuga teenusest: see puudutab kõikide pankade kliente ja toob esile olulise teenuse ristsõltuvused,» ütles RIA elutähtsate teenuste kaitse talituse juhataja Urmo Sutermäe.

Sutermäe sõnul on tekkinud palju infotehnoloogilisi ristsõltuvusi, mille tulemusena ei sõltu olulise teenuse tagamine vaid ühest osapoolest ning mille puhul võivad teenuse toimimist mõjutada ka piiriülesed teenused. Nets Estonia ei ole ise elutähtsa teenuse osutaja, kuid kui nende teenuse osutamine on mingil põhjusel häiritud, takistab see pankade puhul elutähtsa teenuse pakkumist.

Tema hinnangul aitaks selliseid katkestusi tulevikus vähendada see, kui teenuse osutamisel hinnata pidevalt ristsõltuvuste ulatust ja nende mõju ning vähendada sellega seonduvaid riske altrernatiivlahendustega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles